0:05
Főoldal | Rénhírek

Inkább mégse csiripelj!

A mobilalkalmazások madárdalai eltéríthetik az állatokat olyan fontos feladatok ellátásától, mint a fiókák etetése.

MTI | 2013. június 13.

A Brownsea-szigetre látogató turisták telefonjukon játsszák le a kecskefejő madár hangját, hogy magukhoz csalogassák és lefényképezzék az állatokat – mondta a Dorset Wildlife Trust természetvédelmi hatóság munkatársa a BBC hírszolgálatának. A Brit Madárvédelmi Társaság (RSPB) szerint az embereket lesújtaná, ha tudnák, a kis állatokat életbevágó tevékenységükben zavarják meg.

„Az efféle alkalmazások nem valók természetvédelmi területre, mivel ártalmasak lehetnek az érzékenyebb fajokra” – mondta Chris Thain, a sziget tájvédelmi körzetének vezetője. „Ha madárdal- vagy hívóhang-felvételeket többször is lejátszanak azért, hogy a madár válaszoljon rá, és lefotózhassák őt, akkor az állat esetleg otthagyja területét, fészkét, elfelejtkezik kicsinyeinek táplálásáról” – magyarázta Tony Whitehead, az RSPB szóvivője. – „Önző dolog, és semmi tiszteletet nem mutat az állatok iránt. A párzás és az utódnevelés időszakában nem lenne szabad megzavarni őket.”

Ezek az alkalmazások nagyszerűek és igen népszerűek, ám úgy érzem, használatukhoz útmutatóra lenne szükség – vélte Thain. Nagy óvatosságra kérjük a felhasználókat. A madárdal az emberi fülnek egyszerűen kellemes, az állat számára azonban erőteljes kommunikációs eszköz. Nem bonyolult, amit kérünk: tiszteljék a madarakat és a többi madármegfigyelőt, és halkítsák le a készülékeket – mondta Wilson, az iSpiny fejlesztő cég Chirp!, azaz Csiripelj! nevű alkalmazásáért felelős munkatársa.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!