0:05
Főoldal | Rénhírek
Halászsasok online

Igazi show: a valóság

Tudjuk, hogy a valóságshow-k nem a valóságot mutatják. De mit nézzünk, ha a való életre vagyunk kíváncsiak?

nyest.hu | 2015. június 3.

Remek szappanoperát követhetünk online. Két Észtországban fészkelő halászsaspár, Irma és Joosep, illetve Mai és Mikk, továbbá nemsokára kikelő tojásaik kalandjait követhetjük élőben. Rendes szappanoperához illően a rajongóknak fórumuk is van, ezen vitatják meg a legfrissebb fejleményeket. A legfontosabb eseményekről a sorozat hivatalos oldalán is értesülhetünk.

A projektnek nincs hivatalos Youtube-csatornája, de a kalakotkas ([kalakotkasz], észtül ’halászsas – szó szerint halsas’) keresőszóval számtalan videót találunk a korábban rögzített eseményekről.

A halászsasok költőző madarak, az Észak-Európában fészkelő példányok a Földközi- és a Vörös-tenger vidékén töltik a telet. A fiókákat 5-7 hétig költik, 8-9 hétig táplálják. Fák tetejére rakják fészkeiket, szeles időben megcsodálhatjuk, hogyan ring otthonuk.

Kukuccs!
Kukuccs!
(Forrás: Wikimedia Commons / Hans Hillewaert / CC BY-SA 3.0)

Amikor a fiókák felnőnek és szüleikkel elrepülnek telelni, ne felejtsünk el visszakapcsolni a fókákra!

További érdekességek

A looduskalender.ee Facebook-oldala és Twitter-folyama

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. június 5. 09:26
1 kisbuddha

Sziasztok!

Felmerült most bennem egy kérdés, ami ez esetben nem nyelvhelyességi, hanem egy egyszerű de szándékos félrevezetés. A valóságshow-ról van szó.

Mit nevezhetnénk valóségshow-nak, ha következetesek lennénk? Szerintem azt, ha belehelyezkedünk egy természetes, valós helyzetbe, egy valós közösség VALÓS életébe, és erről a VALÓS életről tudósítunk, akár kamera által. Vagyis megmutatjuk a valóságot.

És mit nevez ma a média valóságshownak? Mesterségesen kialakított környezetben (ami lehet egy természetes helyszínen is), mesterségesen összerakott emberek (üzleti koncepció szerint válogatva), mesterségesen kialakított napirend szerint, mesterségesen kialakított szituációkban (forgatókönyv), szerepeket játszanak.

Kissé skizofrén elképzelés.