0:05
Főoldal | Rénhírek

Kukkoljon rétisast!

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) munkatársainak ötlete nyomán hamarosan a nagyközönség is figyelemmel követheti egy vadon élő rétisaspár életét, miután a természetvédők webkamerát helyeztek el egy fészeknél – közölte a HNP igazgatósága pénteken az MTI-vel.

MTI | 2013. január 28.

Egyelőre csak egy rövid film nyújt betekintést a rétisasok életébe, de a nemzeti park munkatársai azt tervezik, hogy a költés kezdetétől oldalukon folyamatosan követhető lesz a madárpár élete. A projekt a Természetvédelmi fejlesztések a Hortobágyi Nemzeti Park Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén című pályázat keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg.

A projekt egyik célja a górési természetvédelmi mentőhely működési feltételeinek javítása volt, ahol gondozottként rendszeresen fordulnak meg a rétisasok (Haliaeetus albicilla). A ragadozó madarak védelme érdekében – ami a telep munkájának fő célja  monitorozási, ismeretterjesztési és szemléletformálási célból a térségben költő rétisaspár fészkéhez webkamerát helyeztek ki, amelynek segítségével további vizsgálatok végezhetőek a madár természetbe való visszailleszkedésével kapcsolatban is.

A program keretében vizsgálják, hogyan zajlik a ragadozó élete, miként költi ki tojásait és neveli fel fiókáit. Emellett kiemelt jelentősége van az ismeretterjesztésnek is, hiszen a rétisas igen érzékeny, óvatos faj, amelyet nagyon nehéz közelről megfigyelni a szabad természetben. Magyarországi állománya jelenleg mindösszesen 280-290 pár, szerencsére ez az utóbbi években növekvő tendenciát mutat  olvasható a HNP közleményében.

Haliaeetus albicilla
Haliaeetus albicilla
(Forrás: Wikimedia Commons / Bohuš Číčel / GNU-FDL 1.2)

A rétisas Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke egymillió forint. A sasok nagyon éber madarak, ezért fontos szempont volt, hogy a kamera elhelyezését a madarak életének megzavarása nélkül végezzék el. A fészkelőhelyen végzett technikai munkálatok a fészkelési időszak előtt történtek. A terepi munka a jelek szerint nagyon jól sikerült, hiszen a felszerelés utáni napokban a madarak már a fészekben tartózkodtak, ügyet sem vetve a kamerára, élik életüket. Egyelőre a fészkelő pár még nem kezdett bele a költésbe, területvédő magatartásuk sem nagyon agresszív, így időnként más egyedek is meglátogatják a fészket és közvetlen környezetét.

A zord idő ellenére a sasok szorgalmasan tatarozzák a fészküket: kisebb-nagyobb gallyakat-ágakat hoznak és építenek be, olykor egy-egy fahánccsal, fűcsomóval bélelve a közepét. A fészekkamerázás mellett a Hortobágyi Nemzeti Parkban a természetvédelmi szakemberek a sasok számára etetőhelyeket is üzemeltetnek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!