0:05
Főoldal | Rénhírek
Maga a valóság...

Intergalaktikus sumer-magyar fotópályázat

Zsolt utolsó életét éli a jelenlegi galaktikus évben, és ennek az életnek törvénye, hogy az önzetlen segítséget honorálja. Fotózza le Ön is a sumer jövőt!

nyest.hu | 2013. november 21.

Orosz Zsolt kozmikus utazó, aki utolsó életét éli a jelen galaktikus évben, a Szalay Fotóstúdióval közösen pályázatot ír ki a Sumer című, 2014-ben megjelenő könyv illusztrálására. A kötet egy fejezete az ufókkal foglalkozik, ám nagy része „a sumer múltról, a sumer jelenről és a sumer jövőről” (!!!) szól. Ez önmagában persze még nem hír, hasonló „érdekességeket” bárki könnyen találhat az interneten.

Az ügy ott kezd érdekessé válni, hogy a pályázat bekerült a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) Pályázati Értesítőjébe. Erre Kálmán Mihály hívja fel a figyelmet az Átlátszó Oktatás című honlapon, gazdagon idézve Orosz Zsolt honlapjáról. A nyestet persze elsősorban a sumer nyelv érdekli. Orosz Zsolttól megtudhatjuk, hogy a „sumer nyelv egy összerakós”, benne a „magánhangzók nem voltak élesen, hallhatóan kiejtve”, a „mássalhangzókat a szavak végén nem ejtették ki”, a „sumer nyelvben kevés volt a melléknév, inkább birtokos névmásokat használtak” (na, ezt próbáljuk meg elképzelni!). Ugyan „legalább egy évszázada bebizonyították, hogy a sumer nyelv az alapja a világ összes nyelvének”, de „struktúrájában és alap nyelvtanában [sic] hasonlít a törökhöz, a magyarhoz és néhány kaukázusi nép nyelvéhez. Ezek a népek állnak a legszorosabb rokonságba [sic] a sumer néppel”.

Tanulj, tinó, ökör lesz belőled...
Tanulj, tinó, ökör lesz belőled...
(Forrás: Wikimedia Commons / Daderot)

Orosz szerint „sumer nyelvben 3 nyílt magánhangzó létezett: a, e, o és ennek megfelelően [n? – nyest] 3 zárt magánhangzó ă, ę, u”, de az általa megadott szólistában az ă és ę nem fordule lő, viszont á, é, i, í, és ú is szerepel (ráadásul pl. a dug más, mint a dúg, más a ni, mint a ). Az általa megadott mássalhangzók között szerepel az sh és a ch, de ezek egyike sem fordul elő a terjedelmes szólistában. Szerinte a „sumer szavak nagy része egyszótagú”, ugyanakkor a felsorolt szavak kb. fele két szótagú. Valódi sumer nyelvtant és szótárt tehát felcsapni sem érdemes ahhoz, hogy képet alkothassunk e elírás tudományos értékéről.

Hogy a felsőoktatási hallgatók legfelsőbb érdekképviseleti szervezete miért tartja fontosnak, hogy ilyen áltudományos agymenésnek csináljon reklámot, azt nem értjük. Talán őket is meggyőzték a pályázat befejező sorai.

Aki úgy gondolja, hogy ez az ő számára nem érdekes információ, az viszont gondoljon másokra, és segítsen hozzá másokat, hogy eljusson hozzájuk ez a hír. Konkrétan tegye fel ennek az oldalnak a linkjét olyan oldalakra, ahol ez a hír mások számára érték lehet, lehetőség az életben. Ez az adomány, mikor önzetlenül, minden hátsó szándék nélkül segíthetünk másoknak, és ezt az ÉLET mindig honorálja. Ez az ÉLET törvénye.

Ne mondja senki, hogy a nyest nem tett meg minden tőle telhetőt...

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!