0:05
Főoldal | Rénhírek

Ugor–török–sumer háború

Szólások, találósok, növénynevek és összecsapás a magyar nyelvrokonság körül. A TINTA Könyvkiadó bemutatója és vására az MTA Nyelvtudományi Intézetében.

nyest.hu | 2010. április 16.

Akár a nyelvrokonság vitatott kérdései, akár a találós kérdések érdekelnek bennünket, tartogathat érdekességeket a TINTA Könyvkiadó április 20-ai, keddi bemutatója és az azzal egybekötött könyvvásár. A rendezvénynek 15 órától a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete ad otthont.

Álljunk meg egy szóra Kemény Gáborral! A nyelvművelő írások bemutatása mellett terítékre kerül az elismert szótárszerkesztő és nyelvész, Bárdosi Vilmos francia–magyar szólásszótára. Voigt Vilmos folklorista és néprajzkutató ismerteti Vargha Katalin Találós kérdések című, olvasmányos kötetét. A kiadó mutatja be Rácz János új könyvét a növénynevek eredetéről és a növények kultúrtörténetéről.

16.30-tól ismerteti Honti László nyelvtörténész a magyar nyelvrokonságról szóló, régóta várt kötetet. Az elismert szakértőgárda olvasmányos cikkekben veszi fel a harcot a dilettantizmussal, a magyar nyelv eredetéről, állítólagos sumer, török, latin, etruszk és indián rokonságát hirdető tévtanokkal. A szerzők igyekeztek tudománynépszerűsítő módon megfogalmazni mondandójukat. Külön érdekesség, hogy a nemzeti őstörténet meghamisításáról európai kontextusban is olvashatunk, és megismerhetjük a kötetből a magyar–török, illetve a magyar–finn nyelvrokonság kultúrtörténetének török- és finnországi vonatkozásait is.

Akinek a könyvek felkeltik az érdeklődését, természetesen válogathat is belőlük: 14 órától már vásárolni is lehet a kiállított kiadványokból – méghozzá kedvezménnyel.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!