0:05
Főoldal | Rénhírek

Idegen nyelven megszólalni külföldön?

A nyelvtanulás során előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor anyanyelvi beszélőkkel kerülünk kapcsolatba. Az ilyen élmények nagyon különbözőek lehetnek.

nyest.hu | 2014. december 19.

Az, hogy milyen nehéz egy nyelvet megtanulni, nem csak azon múlik, hogy mennyire bonyolultak a kiejtendő hangok vagy hangkapcsolatok, mennyire összetett a ragozás vagy a mondattan, mennyire ismerős vagy ismeretlen a szókincs. Attól is függ, hogy hogyan állnak hozzánk a nyelv beszélői, mennyire lehet velük gyakorolni a nyelvet.

Korábban már írtunk arról, hogy bizonyos országokban igen magas színvonalú az angoloktatás, s ennek azok isszák meg a levét, akik a helyi nyelvet szeretnék gyakorolni. Ők szinte lehetetlen helyzetbe kerülnek , hiszen a helyiek angolul akarnak majd vele beszélni. (A nyest tippje: ha tudunk, tegyünk úgy, mintha nem tudnánk angolul.) Persze ők még mindig jobban járnak, mint azok, akik szentinelézül szeretnének tanulni.

A nyelvországba érkező nyelvtanulók tipikus helyzeteit vázolta fel az Itchy Feet nyelvi-utazási képregényblog.

Idegen nyelven megszólalni külföldön?
Forrás: itchyfeetcomic.com

Érdeklődéssel várjuk olvasóink tapasztalatait! Reálisnak tartják a képregényben megjelenő országokra nézve a felvázolt helyzetet? Milyen helyzeteket éltek át más országokban? Mit gondolnak: milyen kép lenne jellemző Magyarországra?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
4 éve 2014. december 19. 14:29
3 afrodisco

Ma délelőtt, 41-es villmos, fiatal skandináv turista a jegyellenőr néni után lép és megszólítja:

FST: Do you speak English?

Néni: Igen, csak nem tudok válaszolni!

4 éve 2014. december 19. 14:11
2 Kormos

A magyar akkor is magyarul beszél, ha a külföldi nem tud magyarul, csak hangosan és szótagolva. XD

4 éve 2014. december 19. 13:53
1 lcsaszar

Egybevág saját tapasztalataimmal. A képet árnyalja, hogy az átlag olasz (és spanyol) nem beszél angolul. Az átlag francia vagy nem tud, vagy nem akar. A német pedig (talán előzékenységből) átvált arra a nyelvre, melyet mind a két fél hasonló szinten beszél.