0:05
Főoldal | Rénhírek

Grétsyt választanák tiszteletbeli elnöknek

Grétsy Lászlót, a múlt héten Prima Primissima Díjat nyert nyelvészt választaná tiszteletbeli elnökének az Anyanyelvápolók Szövetsége.

MTI | 2012. december 18.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége szombaton tartotta tízedik tisztújító közgyűlését Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A közgyűlésen átadják a 2012. évi Lőrincze-díjat. Ezen felül a szövetség köszönti Grétsy Lászlót is, aki a napokban kapta meg a Prima Primissa Díjat és a közgyűlés tiszteletbeli elnöknek szeretné megválasztani.

Grétsy László nyelvész, főiskolai tanár, az anyanyelvápolás ismert személyisége, február 13-án töltötte be 80. életévét. Tanári-tudósi tevékenysége mellett számos tisztséget viselt, ezek mindegyike az anyanyelv ápolásával állt kapcsolatban. 1987-től a Magyar Televízió nyelvi bizottságának társelnöke, 1993-96 között elnöke, 1989-től az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkára, majd alelnöke, 1994-től ügyvezető elnöke. 1992-ben megválasztották az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé, 2006-ban tiszteletbeli elnökévé. 2001 és 2007 között az MTA közgyűlési képviselőjeként tevékenykedett. Szerkesztője, rovatvezetője volt a Magyar Nyelvőr, az Édes Anyanyelvünk, az Élet és Tudomány, a Szabad Föld című orgánumoknak.

Grétsy László számos könyvet írt, szerkesztett. Nevét főleg számos nyelvészeti-nyelvművelő rádió- és tévéműsora  köztük a Vágó Istvánnal közös sorozat, az Álljunk meg egy szóra!  tette országosan ismertté. Mindezek mellett egyik előkészítője volt a 2002 februárjában életbe lépett törvénynek, amely elrendelte, hogy az idegen szavakat és kifejezéseket magyarul is közzé kell tenni a reklámban, a sajtóban.

Grétsy László munkásságát számos díjjal honorálták, 2007-ben Magyar Örökség-díjat kapott, a múlt héten pedig a magyar oktatás és köznevelés kategóriában elnyerte a Prima Primissima díjat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!