0:05
Főoldal | Rénhírek
Prima Primissima

Grétsy Lászlót is jelölték

Rekordmennyiségű, 550 jelölés érkezett a 2012. évi Prima Primissima Díjra, amelyre tíz kategóriában összesen harminc jelölt esélyes, köztük Grétsy László nyelvész.

MTI, nyest.hu | 2012. július 6.

A 30 kiválasztott Prima-díjas közül kategóriánként egy-egy jelölt kaphatja meg a Prima Primissima Díjat, amelyet december 7-én fognak átadni. A díj alapításának 10. évfordulója alkalmából idén Jubileumi Primissima Díjakat is kiosztanak a korábbi évek Prima-díjasai közül ötnek.

Demján Sándor üzletember, a díj alapítója emlékeztetett arra, hogy tíz évre vállalta az elismerés finanszírozását, amelyet egyik büszkeségének tart. 2013-tól kezdve Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke és az OTP Bank finanszírozza tovább az elismerést. Demján Sándor a közönségdíj anyagi támogatását vállalta magára.

Az idei primák közül kiemelte Rostás Árpád vándorasztalost, aki nemcsak példát mutat a roma fiataloknak, hanem szakmára is tanítja őket. Szerinte ez a díj célja: példát mutatni a fiataloknak. Csányi Sándor kiemelte: célja a díj függetlenségének továbbvitele, ezért fenntartja a díjak odaítélések rendjét. Megjegyezte, tervezik a tanácsadó testületek számának növelését, hogy tovább erősíthessék a díj szakmaiságát. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy az elismerés finanszírozását „minimum tíz évre, de egyébként határozatlan időre” vállalták.

Grétsy László
Grétsy László
(Forrás: MTI / Czimbal Gyula)

A magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító lett Prima-díjas. A magyar színház és filmművészet kategóriában Bodrogi Gyula színművész, Kósa Ferenc filmrendező és Szinetár Miklós rendező a Prima Primissa Díj jelöltje. A képzőművészek közül Sajdik Ferenc karikaturistát, Ujházi Péter festőművészt és V. Majzik Mária képzőművészt jelölte a testület. A tudósok közül Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus lett Prima-díjas. A magyar oktatás és köznevelés mezőnyében Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Grétsy László nyelvész és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola esélyes a Prima Primissima Díjra. Az építészet, építőművészet kategóriában Balogh Balázs építészmérnök, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész a jelölt. A magyar sajtó képviselői közül Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sportfőszerkesztője és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lett Prima-díjas. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos került a jelöltek közé. A magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész esélyes a fődíjra. A magyar sport kategória jelöltjei Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó lettek.

Grétsy László, a verseny nyelvész jelöltje sok olvasónknak lehet ismerős médiaszereplései, nyelvművelő és nyelvi ismeretterjesztő tevékenysége miatt. 1932. február 13-án született Budapesten, tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem és magyar szakán végezte. 1960-ban szerezte meg a nyelvtudomány kandidátusa címet.

Álljunk meg egy szóra!
Álljunk meg egy szóra!
(Forrás: Wikimedia Commons)

Egyetemi tanulmányai alatt még irodalomtörténettel foglalkozott, majd az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársaként a magyar nyelvvel, illetve nyelvműveléssel kezdett el foglalkozni. Utóbbi miatt lehet ismert a nagyközönség számára: éveken át vezette Vágó Istvánnal az Álljunk meg egy szóra! című nyelvi ismeretterjesztő és nyelvművelő műsort.

1987-ben távozott az Akadémiáról, ezután az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Karán volt tanszékvezető egészen 1998-as nyugdíjba vonulásáig. Máig elnöke az Anyanyelvápolók Szövetségének.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (12):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. július 8. 23:41
12 Fejes László (nyest.hu)

@Földönkívüli: Viccelsz? Elég rágugliznia a nickjére! A fórumra való regisztrálás meg egyértelmű.

11 éve 2012. július 8. 17:46
11 Sultanus Constantinus

@Fejes László (nyest.hu): Bocs, talán azért, mert máshol úton-módon nem tud vele kapcsolatba lépni.

11 éve 2012. július 8. 17:09
10 drino

@Fejes László (nyest.hu): "A korábbi jelöltről, aki egyébként el is nyerte a díjat korábban, hasonlókat mondhatunk el. Nem tudom, a más tudományágakból jelölt tudósok valójában mennyire kiválóságai a szakmájuknak, de PP-t már nem tudom komolyan vehető elismerésnek tartani."

Ez tényleg nem egy komolyan vehető elismerés, ha a komolyan elismerhetőség egyik kritériumának azt tartjuk, hogy a jelölőbizottságban legyen legalább egy szakmabeli is, jelen esetben nyelvész:

www.primissima.hu/tarsadalmi-tanacsado-testulet

Grétsy tudományos szempontból erősen vitatható értékű munkásságával összefüggésben hozzátenném: a magyar tudományos ismeretterjesztés színvonaltalanságát ugyan mi jellemezhetné jobban, mint az, hogy a Mindentudás Egyetemén egymással azonos rangra emelve hangzanak el komoly tudósok és kóklerek előadásai. Utóbbira példa, hogy "hittudomány" témakörben már eddig négy előadást tartottak - de folytathatnám egyes bölcsészekkel is a felsorolást...

11 éve 2012. július 8. 16:41
9 Fejes László (nyest.hu)

@El Vaquero: Bocs, de miért itt kell megbeszélni, hogy egy másik fórumra hol kell regisztrálni? Azért lehet a cikkekhez kommenteket írni, hogy az olvasók a cikk tartalmával kapcsolatos véleményeket elmondják. Amúgy is könnyen elterelődik a szó más irányba, miért kell tudatosan ide nem tartozó dolgokról írni?

Egyébként Grétsy a második Prima-jelölt a nyelvészek közül. Akármit gondolunk nyelvművelői munkájáról vagy nyelvészeti nézeteiről, egy dolgot azért le kell szögeznünk: jelentős kutatási eredményeket nem köszönhetünk neki, még közepesen jelentőseket sem. A korábbi jelöltről, aki egyébként el is nyerte a díjat korábban, hasonlókat mondhatunk el. Nem tudom, a más tudományágakból jelölt tudósok valójában mennyire kiválóságai a szakmájuknak, de PP-t már nem tudom komolyan vehető elismerésnek tartani.

11 éve 2012. július 8. 15:19
8 doncsecz

Molnár Cecília válaszával maximálisan egyetértek. Grétsy Lászlót nem kellene, sőt nem lehet összekeverni pl. Varga Csabával, aki finoman szólva egy rakás bolond összeolvasztva, aki a magyar nyelv ellen teszi a legtöbbet és nem Grétsy. Mivel Varga a magyar nyelv (ál)történetének legyártásához, nem a valós történetének a feltárásához, felvázolásához ért. Tehát az amit béta elmondott Grétsy Lászlóról, az pontosan elmondható Varga Csabáról.

11 éve 2012. július 8. 13:31
7 El Vaquero

@szigetva: ez arra is evödön(t)sz, hogy a mi Phídörünk nagy Grétsy-rajongó. Muhaha, nem is tudtam.

OFF:

Már rég akartam kérdezni: nálad kell jelezni, ha a szíztrís fórumodra szeretnék regisztrálni? Szeretnék erről-arról kérdezni, főleg fonetika, fonológia, meg egy kis TeX-es téma is szóba jönne és jó lenne egy hely, ahol eljutnak hozzád a kérdések és ahol kellőképp tudok az idegeiden páros lábbal ugrálni. Valaki nyakán kell nyűgnöm, Idegennyelvőr sose ér rá mostanában.

11 éve 2012. július 8. 12:31
6 Molnár Cecília

Még egy dolog: Az, hogy hivatalosan kik válhatnak a nyelvtudomány képviselőivé (értsd: kik szerezhetnek tudományos titulust ezen a területen) nemcsak a személyeket, de magát a tudományos közösséget is legalább annyira minősíti. (Mindenki kedvére találhat kortárs példát is Grétsy helyett.)

11 éve 2012. július 8. 12:24
5 Molnár Cecília

@béta: Azért írtam a hírben, hogy nyelvész, mert az. A napóleonos példa félrevezető: senkinek nem lehet papírja arról, hogy ő Napóleon, míg arról, hogy a nyelvtudomány kandidátusa: igenis lehet. Ebben az esetben van is.

Azt a vitát, hogy ki nevezhető nyelvésznek és ki nem, ízléstelennek (néha felháborítónak) érzem. Azonkívül parttalan is: hol kezdődik a minőségi meghatározása annak, hogy ki a nyelvész? Milyen kritériumok alapján? A kijelentésekről, a nyelvészeti tevékenységről kell beszélni, nem a személy titulusáról!

Ha azt állítaná valaki, hogy G. L. téves nézeteket vall x nyelvészeti kérdéssel kapcsolatban, nem lenne gondom, sőt, valószínűleg egyetértenék vele. De ez a kirekesztő személyeskedés, őszintén szólva, felháborít.

11 éve 2012. július 6. 20:22
3 doncsecz

@béta: Talán ha részletesebben megindokolnád ezt, mert annyi, hogy kókler nem fogja még azt bizonyítani. Miből áll Grétsy jóvátehetetlen rombolása. Én magam is leírtam már eddig nagyon (és agyon) dicsért személyekről "valóságot," de nem úgy, hogy pusztán annyit írtam: ez egy kókler. Így akár te, akár én, vagy bárki más egy kókler, de mitől az?

11 éve 2012. július 6. 19:04
2 béta

Én nem tudom: ha valaki azt mondja magáról, hogy ő Napóleon (közben meg nem az), akkor diliházba kerül, pedig amúgy nem is veszélyes; míg Grétsy, aki lépten-nyomon és évtizedek óta végez jóvetehetetlen és megbocsáthatalan nyelvművelői rombolást a magyar agyakban, lejáratva egyúttal magát a nyelvészetet is, még mindig szabadon szaladgálhat. Sőt ki is tüntetik hülyeségei okán. Nem jól van ez így.

Meg az se, hogy a Nyest nem javítja ki ezeket a nyilvánvaló hazugságokat. Addig is: Grétsy László nem nyelvész, hanem nyelvművelő, nem tudós, hanem kókler.

11 éve 2012. július 6. 17:43
1 doncsecz

Véleményem szerint vitathatatlanul megérdemli a díjat. A tévében már nem látni, helyette a Szabad Földben olvashatóak jobbnál jobb kis cikkei.