0:05
Főoldal | Rénhírek

Felújítják Sir Walter Scott házát

Skóciában komoly összeget osztanak szét az ország jelentős műemlékeinek felújítására. Az Ivanhoe írójának palotája is sorra kerül.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.

A skót határvidéken, Melrose városa mellett található Abbotsford House, a skótok nemzeti költőjének, Sir Walter Scottnak (1771–1832) a rezidenciája. Az épület 1811-ben került az akkor dúsgazdag író birtokába, aki 13 évig, 1824-ig bővítette és csinosítgatta, mire valóságos palotává nőtte ki magát.

Abbotsford House valóban fényűző lakhely volt: könyvtára mintegy 9 ezer kötet könyvet számlált, a falakon értékes festmények és fegyverek függtek, a ház zsúfolásig volt lovagi páncélokkal, relikviákkal és Skóciára jellemző tárgyi ritkaságokkal, a régi, értékes bútorokat az író a legfinomabb ízléssel választotta ki. A kúriához mintegy ezer hold (4 km2) földbirtok tartozott. A becslések szerint az író mai áron mintegy 25 ezer fontot (kb. 7,8 millió forintot) áldozott a házra és a birtokra.

A házat már Scott halála után egy évvel, 1833-ban megnyitották a látogatók előtt, de az épületet mindig is a leszármazottai lakták egészen 2004-ig, amikor az utolsó örököse is elhunyt. Noha a rezidenciát rengetegen látogatták, sosem volt igazán jövedelmező – a villanyt például csak 1962-ben vezették be.

Abbotsford az 1990-es években tett szert igazán nagy hírnévre, ekkor vált Skócia egyik legforgalmasabb turistalátványosságává. Az örökösök halála után állami tulajdonba került, jelenleg az Abbotsford Trust alapítvány gondozza. A felújításra kapott félmillió fontnyi (158 millió forintnyi) összeg a Historic Scotland ügynökségtől származik.

Mike Russel kultuszminiszter boldogan nyilatkozott a műemlék felújításáról: „a hosszú távú, az Abbotsford Trust által végrehajtott felújítási program révén újabb és újabb nemzedékek látogathatják meg és gyönyörködhetnek benne, és érthetik meg, miért is számít olyan fontos nemzeti örökségnek”.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...