0:05
Főoldal | Rénhírek

Felgyújtották az iszlamistákat kifigurázó francia hetilap székházát

Felgyújtották a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségét szerdára virradóra Párizsban – mondták el rendőrségi források. A bűncselekményt politikusok és vallási vezetők egyöntetűen elítélték, a szerkesztőségnek pedig átmenetileg a Libération című baloldali napilap biztosított helyet.

MTI | 2011. november 3.

Az épületre hajnali egy óra körül dobtak Molotov-koktélt, a tűz tönkretette a szerkesztőség informatikai rendszerét. Az épület teljesen kiégett, de a gyújtogatásban senki sem sérült meg, a nyomozás tovább folyik.

A 60 ezres példányszámban megjelenő Charlie Hebdo szerdán különkiadást jelentetett meg a tunéziai választásokról. Az újság az en-Nahda tunéziai iszlamista párt győzelmét „ünnepelve” nevét Charia Hebdóra változtatta, és Mohamed prófétát „nevezte ki” főszerkesztőjévé.

Az újságnak egyébként az internetes oldalát is meghackelték idegenek: a nyitólapra a mekkai mecset fotója került „Not god but Allah” (Nincs más Isten, mint Allah) felirattal.

Claude Guéant belügyminiszter szerint a „merénylet” kapcsán nem zárható ki, hogy radikális muzulmánok az elkövetők.

A hetilap egyik munkatársa, Charb szerint a gyújtogatás közvetlen kapcsolatba hozható az eheti számmal.

„A Twitteren és a Facebookon rengeteg fenyegető, sértegető és tiltakozó levelet kaptunk” – mondta, hozzátéve, hogy ezeket a szerkesztőség átadja a rendőrségnek.

Az újság már 2006-ban is kapott fenyegetéseket, amikor megjelentette a nagy port kavaró Mohamed-karikatúrákat. Ugyanakkor Charb szerint a szerdai szám „nem akkora horderejű, és sokkal komolytalanabb”.

A Charlie Hebdo szerdán nyilatkozatot adott ki, amelyben „a vallási fundamentalisták ellen, de nem a gyakorló muzulmánok ellen” foglalt állást.

Francois Fillon miniszterelnök felháborodásának adott hangot a gyújtogatás miatt és arra kérte az illetékeseket, hogy derüljön fény arra, hogy pontosan, mi történt. Francois Hollande, a szocialisták elnökjelöltje azt mondta, hogy a „sajtószabadság semmilyen megsértése nem fogadható el”. Mohammed Moussaoui, a Muzulmán vallás franciaországi tanácsának (CFCM) elnöke „határozottan elítélte a bűncselekményt”. A Libération című baloldali napilap pedig felajánlotta a szatirikus lap újságíróinak, hogy a szerkesztőségükben készítsék el a jövő heti lapszámot.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!