0:05
Főoldal | Rénhírek

Ki önti az olajat a Koránra?

Önvizsgálatra és belső vitára késztette az amerikai médiát a floridai pünkösdista lelkész koránégetési terve körül kialakult botrány: a sajtó a saját felelősségét vizsgálja abban, hogy miért dagadt világméretűvé a jelentéktelen lelkipásztor, Terry Jones ügye.

MTI | 2010. szeptember 16.

A vitát az indította  el, hogy még mielőtt múlt pénteken Jones bejelentette, miszerint végül nem égeti el nyilvánosan a Korán 200 példányát, a Fox News amerikai hírcsatorna közölte, hogy nem fog tudósítani az eseményről. Az Associated Press (AP) hírügynökség pedig azt hangsúlyozta, hogy nem ad majd képeket a könyvégetésről.

„Ez a pasas nem több, mint egy semmi közepén élő, egy alig 50 fős gyülekezetet vezető illető, aki  véleményem szerint azzal akarja felhívni magára a figyelmet, hogy azt állítja, el fogja égetni a Koránt” – indokolta meg döntését a Fox News alelnöke egy interjúban. „Ennél sokkal fontosabb dolgok is történnek a világban” – tette hozzá.

A Fox News és az AP döntése összhangban volt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter múlt hét közepén tett kijelentésével, hogy reméli, a média hazaszeretetből nem fogja közvetíteni a Korán példányainak elégetését. Bár némiképp ironikus nyilatkozata mosolyt csalt a sajtó képviselőinek arcára, az a lehetőség, hogy a koránégetést erőszak követheti, önvizsgálatra késztette a médiát.

„Úgy tűnik számomra, hogy túl sokat beszéltünk ennek a lelkésznek az ügyéről, ami veszélyes következményekkel is járhatott volna” – írta internetes naplójában a Washingthon Post rovatvezetője, Howard Kurtz. „Miért kell az egész világnak egy zavarodott floridai koránégető lépéseit figyelnie? Persze mondhatjuk, hogy egyszerűen csak tudósítunk egy eseményről. De az együttes hírveréssel nemzetközi ügyet csináltunk belőle” – érvelt Kurtz.

A bostoni Northeastern egyetemen újságírást tanító Dan Kennedy ezzel összhangban úgy véli, hogy Terry Jones esete beleillett a New York-i terrortámadások helyszínének közelébe tervezett iszlám vallási központ és mecset körül folyó, hetek óta tartó vitába. A sajtó azért lett „bűnrészes” mert „heteken át csámcsogott a mecset ügyén” – nyilatkozta Kennedy. „Lehet, hogy Jones mindenképp elégette volna a Koránt – de a mecsetről szóló, heves, ámde pontatlan vita olyan légkört teremtett, amelyben a lelkész terve jónak tűnt, legalábbis egyeseknek” – elemezte a helyzetet Kennedy.

A sajtó felelősségét Mike Thomas, a floridai Orlando Sentinel szerkesztője is elismerte. „Ha egy pasas az erdő közepén eléget pár Koránt, de nincs ott a média, hogy filmet készítsen róla, akkor érdekelne ez valakit? Aligha. A sajtó tudósításai nélkül ez az égetés nem lett volna több, mint egy YouTube-videó” – mondta.

Ezzel szemben a Time című hetilap televíziós rovatvezetője, James Poniewozik szerint, a dolog olyan méretűvé vált, hogy azt nem lehetett figyelmen kívül hagyni. „A világ politikai vezetői, s katonai illetékesek is megszólaltak az ügyben. A nemzetközi érdeklődés valós volt és nem virtuális, ahogy a kilátásba helyezett tüntetések és más zavargások is valósak voltak” – jegyezte meg.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának ügyvezető igazgatója azt fűzte hozzá az esethez, hogy szerinte Jones elérte a célját, ugyanis sikerült magát ismertté tenni, miközben elterelte a média figyelmét az igazi problémákról. „Talán mindannyian levonhatjuk ebből a következtetést” – mondta.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!