0:05
Főoldal | Rénhírek

Ezek a legjobb tudományos blogok

November 16-án zárult a „Kutatók a Neten 2014” elnevezésű virtuális találkozó és a tudománykommunikációs pályázat értékelése.

nyest.hu | 2014. november 19.

November 16-án zárult a kutató bloggerek, web- és Facebook-oldalt szerkesztők negyedik virtuális seregszemléje a Kutatók a Neten 2014. A felvezető hétvége és a program hete alatt 1991-en keresték fel a kutatok.net weblapot, 6092 aloldalt letöltve. A résztvevő blogokat bemutató felületre 3034-en kattintottak, a tudományos weboldalakéra 391-en és a Facebook-oldalakéra 228-an. Az egyes standokat – melyeken a tudománynépszerűsítő internetes naplók részletes bemutatkozását és a bloggerek/weblapszerkesztők kutatási hátterét ismerhették meg – összesen 615-en keresték fel. A bemutatkozó felületek aktiválásától kezdve, az utóbbi harminc napban 308-szor kattintottak tovább a látogatók a blogokra, weblapokra.

A „kedvencem” közönségszavazásra blog kategóriában 915, a weboldalakra 111, míg a Facebook-oldalakra 58 szavazat érkezett. A Kutatók a Neten 2014 kedvenc blogja Györke Ágnes London olvasatai című naplója lett (32,1%). A blog azokhoz szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a metropolis mindennapi életébe irodalmi szövegeken és vizuális műalkotásokon keresztül. Második helyen (16,6%) végzett a Fisli Éva nevével fémjelzett Mafot, egy fotótörténeti oldal mindazoknak, akik látni és nemcsak nézni szeretnek. A harmadik legnépszerűbb (16,3%) a Rákosi György által vezetett (és általunk is bemutatottNévmásblog, mely a magyar névmások nyelvtanával foglalkozik.

A legkedveltebb (41,4%) weboldal Pokorádi László kutatócsoportjának lapja lett (Virtual Lab of Process & System Modeling). A második (24,3%), illetve harmadik (18,9%) helyen a Magyar Országos Levéltár által 2001-ben indított, a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő és levéltári kutatások eredményeit bemutató ArchívNet (szerkesztő: Dékány Szilveszter) és a magfúziós kutatásokat népszerűsítő Magyar Euratom Fúziós Szövetség (szerkesztő: Szabolics Tamás) oldala, a Fúzió – a jövő energiája végzett.

A Facebook-oldalak terén a legtöbb szavazatot a Szomszédaink voltak…, a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára készült online kiállítás (44,1%) és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára (40,4%) kapták. Mindkét lap szerkesztője Dékány Szilveszter. A harmadik (11,3%) helyen szerepelt Budapest Főváros Levéltára, szerkesztők: Csiffáry Gabriella; Fazekasné Toma Katalin és Török Péter.

A Kutatók a Neten fő célja idén is az volt, hogy a kutatások iránt érdeklődők közös fórumon ismerkedhessenek meg a tudomány művelőinek hétköznapjaival és eredményeivel.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!