0:05
Főoldal | Rénhírek
Mindennapi helyesírás

Egy elgépelés lelőlye

És az megvan, amikor a kötet címe másképp szerepel a címlapon, mint a könyv gerincén?

nyest.hu | 2014. június 23.

Olvasónk, Kata múltkori termékfeliratunkon, az eljes értékű tápszer-en fölbuzdulva küldte el nekünk Márton László kiváló kortárs író egy 2006-os regényének borítóját. A címlap kapcsán először az jutott eszünkbe, hogy nem szerettünk volna a kiadó, a szerkesztő, a tördelő és az író helyében lenni, amikor kijött a nyomdából a könyv...

A címlap egyébként teljesen rendben van, a könyv címe: Minerva búvóhelye. A könyv gerincén azonban kicsit más szerepel... Nem, ez nem helyesírási hiba:

Egy elgépelés lelőlye

Igazából a szövegek esendőek, a „szedőszekrény ördöge” pedig sosem alszik. Ez a borító szerintünk inkább menő, mint nem! Ráadásul nem is könnyű észrevenni a hibát.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2014. augusztus 26. 11:01
5 bm

@Krizsa: "Ha az író a kiadó is egyben (mint az én könyveimnél), akkor csak a nyomdá(k)nál lehet baj."

Lehet, hogy a te irányodból nézve így tűnik, de néha mégis az az ember benyomása, hogy valahol máshol lehet a baj, nem a nyomdádnál... :->

(Tudom, sokezer oldal, és már öt éve, és a vak is látja, és történeti nyelvészet... Én akkor inkább úgy mondom, hogy a tekintélyes 70 év miatt legyünk megértők és elnézők. :-)

[A KRZS gyökváz bokrának fontos ága a kuruzsló, a krízis és a kirázás (mármint minket a hideg). Ha a Krőzus is, akkor gratulálok (kézrázás) – de ha ebben a kurzusban inkább a körözés, akkor vigyázz, mert kőrázás és karózás is jöhet... :-) Na jó, ez csak egy kis „ökrözés” volt (manapság ökörködések mondanánk). Nézzétek el, ilyen "ökrözés" megesik, előfordul – már csak azért is, mert az ökör ugyanaz (nem csak gyökre, hanem szinte kiejtésre is!), mint az angol occur...]

9 éve 2014. június 24. 10:40
4 BPE

Tényleg csúnya, de tenegrivel értek egyet: előfordul, és ha egyszer megtörtént, onnan kezdve valószínűleg még jobban figyelnek a lektorok/szerkesztők. Velem is megesett már, hogy sokszori átnézés után úgy küldtem a nyomdába a könyvet, hogy a borítón volt elgépelés, és csak másfél év múlva a 2. kiadás készítésekor vettem észre. Kínos, és tudtommal senki másnak nem tűnt fel, ezért nem kaptam szemrehányást érte, de így is életreszóló tanulság volt.

9 éve 2014. június 23. 17:32
3 Krizsa

A könyv készítését szerződések előzik meg: először a kiadóval, az meg a nyomda-előkészítővel köt szerződést. Az író általában nem a kiadó is egyben (bár erre is nagyon sok példa van). Ilyenkor az író csak hibátlan KÉSZ borítót és ugyanilyen próbanyomatot fogad el. Ha a kiadó nem jól készítette el a könyvet, az az ő baja (köteles javítani). Ha a kész példányok eltérnek az átnézett és oldalanként aláírt próbanyomástól, akkor a nyomda újra csinálja az egészet és a késésért még fizethet is.

Ha az író a kiadó is egyben (mint az én könyveimnél), akkor csak a nyomdá(k)nál lehet baj. A borító és a könyv belseje külön készül. Nálam a próbanyomást: a borítót és a könyv minden egyes oldalát aláírja a megrendelő, hogy megfelel neki. Természetesen másoknak is adtam ki könyveket - összesen 38-at és két folyóiratot, de pár éve már csak a saját könyveimet adom ki. (Túlélés Kiadó). Ha nem ugyanaz jött ki a sorozatban, akkor a nyomda a felelős és vita nincs. Hogy legalább késedelmet ne kelljen fizetniük, ilyenkor nagyon gyorsan újranyomják. De egész könyvet az én gyakorlatomban még sose kellett újranyomtatni - csak próbanyomást. A nagyon jelentéktelen hibákat, amiket sem a megrendelő, sem a lektor nem vett észre, közös megegyezéssel benne lehet hagyni a könyvben.

9 éve 2014. június 23. 15:14
2 tenegri

@El Vaquero: Ciki persze, na de csak ezért kirúgni? :) A legjobb helyen is megesik az ilyesmi, azzal van csak probléma, ha ez a kivételesen ritkánál gyakoribbá válik. Másrészt aki egyszer ilyen hibába belefut, az jó eséllyel nem fog többet hasonlót elkövetni - már csak ezért sem érdemes kirúgni. Következménye ettől még lehet, de minek túlzásokba esni.

9 éve 2014. június 23. 14:40
1 El Vaquero

Az összes résztvevőt kirúgtam volna ennél a nyomdánál. Persze, emberek vagyunk, tévedünk, a legalaposabb számítógépes és profi korrektori átnézés után is maradhatnak a kiadványban hibák, na de pont a borítón egy ilyen ordító hibát rajtahagyni. Ez olyan fokú nemtörődömségről és igénytelenségről tanúskodik, hogy az ilyen ne dolgozzon többet a szakmában. Nem véletlenül szoktak próbanyomatot is csinálni, nem azért, mert unatkoznak.