0:05
Főoldal | Rénhírek
Adj édességet!

Beszélő majmok és a tudomány

A majmok nyelvtanulási képességeiről és egyáltalán arról, hogy képesek-e megtanulni beszélni, vitatkoznak a tudósok. Van azonban egy nyelv, amelyet különösebb nehézségek nélkül elsajátítanak. A megoldás és híres „beszélő” majmok a cikkben.

nyest.hu | 2011. augusztus 16.

A Majmok Bolygója új részében a majomforradalom vezére tud beszélni, ám a mi, valóságos majmaink esetében ez nem egészen így van.  A majmoknak vékonyabb a nyelvük és magasabban van a gégéjük, mint az embereknek, így nehézséget okoz nekik, hogy magánhangzókat ejtsenek ki. Ez még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs meg a képességük a nyelvelsajátításhoz, hiszen a jelnyelvhez nincs szükség semmiféle kiejtésre.

Az évek során kutatók sikereket értek el és néha elbuktak a majmok nyelvhasználatra való tanításában. Íme a leghíresebb „beszélő” majmok:

Viki, a csimpánz került a legközelebb ahhoz, hogy igazi beszélő majom legyen. Az 1950-es évek elején Keith és Catherine Hayes kutatók fogadták örökbe Vikit, és nevelték fel az otthonukban, mintha csak embergyerek volna. Viki képes volt kimondani a mama szót úgy, hogy a „szülei” mozgatták az ajkait. Végül, nagy nehézségek árán képes volt három másik szót is egyedül kimondani: papa, bögre (cup) és fel (up). Sajnos Viki karrierje mint beszélő majom, nem tartott sokáig: hét éves korában agyhártyagyulladásban elpusztult.

Az 1960-as években Allen és Beatrix Gardner pszichológusok felfedezték, hogy a csimpánzok sokat gesztikulálnak, így számukra könnyebb megtanulni a jelnyelvet, mint más majmok számára. 1966-ban kezdtek el Washoe-val dolgozni, később pedig Roger és Deborah Fouts vették át a stafétát. Washoe élete végéig közel 250 jelet ismert, és ezekből egyszerű kombinációkat is képes volt létrehozni, mint például az ’adj édességet’ vagy a „menjünk ki gyorsan”. Washoe örökbe fogadott fia, Loulis is megtanulta a jelnyelvet, de nem a kutatóktól, hanem magától Washoe-tól. Így ő lett az első majom, akit nem ember, hanem majom tanított.

A Washoe-val elért sikerek után Herbert Terrace, a Columbia Egyetem pszichológusa elhatározta, hogy megismétli a projektet egy másik majommal. A Nim Chimpsky névre hallgató (Noam Chomsky tiszteletére elnevezett) majmot saját házában nevelte fel. Később Nim nyelvórái a Columbia egyik laborjában folytatódtak. Végül Terrace megállapította, hogy Nim igazából soha nem tanulta meg a nyelvet, inkább csak imitálta a tanárait, mert tudta, hogy így jutalmat kap tőlük. Nim életéről és a kudarcról film is készült.

Nem a csimpánzok az egyetlen jelnyelven kommunikáló majmok. 1978-ban Lyn Miles antropológus elkezdte tanulmányozni Chanteket, az orangutánt. Nyolc év alatt Chantek 150 jelet tanult meg. Sőt, az öntudat jeleit is mutatta, ugyanis képes volt felismerni saját magát a tükörben. Chantek otthona ma az Atlantai Állatkert, itt lehet vele találkozni.

Koko, a gorilla híres hatalmas szeretetéről a cicák és Mr. Rogers iránt. Koko jelnyelvtanulása 1972-ben kezdődött. Tanára Francine Patterson volt, a Stanford Egyetem tanulója. A Gorilla Alapítvány szerint Koko ezer jelet ismer, és megérti, ha angolul beszélnek hozzá. Ez azt is jelenti, hogy a gorillának valahol 75 és 95 között van az IQ-ja (az átlagos emberi IQ 100). A kritikusok azonban szkeptikusak Koko képességeivel kapcsolatban, mivel az utóbbi időben nem jelent meg semmilyen tudományos publikáció, ami alátámasztaná az állításokat.

Koko és harmadik cicája, Smoky
Koko és harmadik cicája, Smoky
(Forrás: Sodahead.com)

Kanzi egy bonobó, és nem ismeri a jelnyelvet. Viszont különböző lexigramok kombinációit vagy szimbólumokat használ a kommunikációhoz. Az 1980-as években Sue Savage-Rumbaug pszichológus Kanzi anyját, Matatát próbálta megtanítani a lexigramok használatára, de helyette Kanzi tanulta meg őket. Kanzi érti a beszélt angolt, és majdnem 400 szimbólumot ismer. Amikor „beszél”, a lexigramokat grammatikai és szintaktikai szabályok szerint választja, legalábbis ezt mondják a Great Ape Trust kutatói, ahol jelenleg a majom lakik. Kanzi egyébként ügyesen készít kőeszközöket is.

Forrás

Surprising Science: Six Talking Apes

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!