0:05
Főoldal | Rénhírek

A csimpánzok intelligensebbek egy négyéves gyereknél

Német kutatók összehasonlító kísérletekkel bizonyították, hogy az emberszabású majmok kombinatív képesség terén felveszik a versenyt az embergyerekekkel.

MTI | 2011. június 14.

A kísérletek elején a Daniel Hanus és Natacha Mendes lipcsei kutatók által vezetett csoport egy földimogyorót helyezett el egy vastag műanyag cső alsó végén, és egyúttal vizet bocsátottak az állatok rendelkezésére – ám egyik majomnak sem jutott eszébe, hogy vizet öntsön a csőbe, hogy az felemelje a mogyorót, lehetővé téve, hogy az állat hozzá jusson a táplálékhoz.

Ha azonban a majmoknak mutattak egy víz tetején lebegő földimogyorót, a csimpánzok egyötödének eszébe ötlött, hogy Archimédesz törvényét alkalmazva szájában vizet vigyen a csőhöz, majd addig töltögesse, amíg el nem éri a mogyorót – írták a kutatók a PLoS ONE című folyóiratban a Der Standard internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Az orangutánok ugyanakkor mind csődöt mondtak a kísérletnél.

Később négy és nyolc év közötti gyerekek kapták ugyanazt a feladványt, mint az emberszabásúak. Míg a nyolcévesek 58 százaléka jutott el a megoldáshoz, addig a négyéveseknek mindössze nyolc százaléka járt sikerrel.

Az egyik csimpánz trükkje még a kutatókat is meglepte: ő ugyanis belevizelt a csőbe, hogy azt követően jóízűen elmajszolja az elérhetővé vált mogyorót.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. június 14. 20:35
1 pulykakakas

"Az egyik csimpánz trükkje még a kutatókat is meglepte: ő ugyanis belevizelt a csőbe, hogy azt követően jóízűen elmajszolja az elérhetővé vált mogyorót."

A csimpánzok 1% ezek szerint intelligensebb volt a kutatóknál is :-)