0:05
Főoldal | Rénhírek

Jelnyelvet számítógéppel

Három holland doktorandusz számítógépes programot fejlesztett ki, amely meggyorsítja a hallássérült gyerekek jelnyelv-tanulását.

nyest.hu | 2009. október 19.

A ScienceDaily infromációi szerint a delfti technikai egyetem hallgatói olyan programot állítottak elő, amely azonnal felismeri és értelmezi a monitor előtt bemutatott jeleket, így hatékonyan segítheti a siket, illetve hallássérült gyerekek jelnyelv-tanulását.

„Nagyon keveset tudunk arról a folyamatról, ahogyan a jelek érzékelése történik. A kutatásunk célja az volt, hogy erről többet megtudjunk. Sikerült rájönnünk például arra, hogy a jelnyelv-használóknak elég egy kézmozdulat tört részét látniuk, hogy máris tudják, jelről van szó, és azt is, hogy az mit jelent” – magyarázta Jeroen Arendsen, a kutatásban résztvevő egyik doktorandusz hallgató.

Az emberi érzékelésről nyert új információk lehetővé tették egy olyan technológia kidolgozását, amelyben a számítógép kamera segítségével azonnal felismeri a jelnyelvet. Maga a tanítás úgy történik, hogy a gyerekek egy képet látnak a monitoron, és elő kell adniuk az ennek megfelelő jelet. Ha ez helyesnek bizonyul, jöhet a következő próbatétel. „Azért nehéz ez, mert egy számítógépet sokkal könnyebben megzavar egy nem teljesen helyesen bemutatott mozdulat, mint egy embert” – világít rá Arendsen, akinek a kutatási folyamatban magát a számítógépes jelfelismerést kellett megoldania. A projektben rajta kívül részt vevő másik két fiatal kutató feladata pedig az volt, hogy a felismert jeleket a számítógép számára felismerhető információkká alakítsák.

Az ELo (Electronis Learning Environment) névre keresztelt programot eddig 3 és 6 év közötti gyerekekkel tesztelték. Az eredmény meggyőzőnek bizonyult: a programot nem használó kontrolcsoporthoz képest az új módszerrel tanított gyermekek jelkészlete jelentősen megnőtt.

Hogy a termék mikor kerül kereskedelmi forgalomba, egyelőre még bizonytalan.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...