0:05
Főoldal | Rénhírek

Az év hala 2014

A Magyar Haltani Társaság ötödik alkalommal készül az év hala megválasztására. Az előző évekhez hasonlóan most is közönségszavazás dönti el, hogy három jelöltjük, a garda, a sügér és a magyar bucó közül melyik lesz jövőre a kitüntető cím birtokosa.

nyest.hu | 2013. október 12.

A korábbi években győztes nyúldomolykó, kősüllő, széles kárász és menyhal után most újabb őshonos fajok kapnak esélyt az év hala cím elnyerésére. A garda – amellett, hogy vészesen megfogyatkozott vizeinkben – azért került a jelöltlistára, mert a társaság – Herman Ottó-emlékév lévén – a Balaton "látott halával" szeretné felhívni a figyelmet nagy polihisztorunknak A magyar halászat könyve című, ma  is élvezettel olvasható munkájára. A széles körben elterjedt és népszerű sügér, amelyre a halászati jogszabályok eddig kevés figyelmet fordítottak, a horgászok kezdeményezése nyomán került a kiválasztottak közé. A természetvédők jelöltje, a fokozottan védett, példányonként 100 ezer forintra értékelt magyar bucó az utóbbi időkben néhány tisztábbá vált folyóvizünkbe is visszatért. Állománynagysága azonban még messze elmarad a megnyugtató szinttől, ezért továbbra is megkülönböztetett figyelmet igényel.


Szavazni a társaság honlapján lehet, amely a választható fajok képe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2014. január 1-jén.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!