0:05
Főoldal | Rénhírek

A halak is félrevezetik riválisaikat

A halak fel tudják mérni riválisaik másik nemre gyakorolt vonzerejét, és párzási viselkedésüket annak megfelelően alakítják - fedezték fel német biológusok.

MTI | 2011. január 7.

Ha a Poecilia mexicana nevű fogasponty hímje konkurensét vonzónak és szexuálisan aktívnak ítéli meg, látványosan elfordul attól a nősténytől, amelyre eredetileg szemet vetett, és egy másikhoz úszik, amelyik valójában egyáltalán nem érdekli. Attól fél ugyanis, hogy kiszemeltjét elragadják tőle, ezért igyekszik megtéveszteni riválisát – magyarázta David Bierbach, a frankfurti Goethe Egyetem biológusa a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). – Hasonló viselkedést eddig leginkább főemlősök és magasabb rendű állatok esetében feltételeztek.

Most leginkább az foglalkoztatja Bierbachot és kollégáit, hogy milyen halfajokra – egyáltalán állatokra – érvényes az új felfedezés.

A kísérletek során a kutatók egy hetet hagytak a fogaspontyoknak, hogy megismerjék egymást az akváriumban. Egyes hímeket mindig leválasztottak, hogy egyedülállónak tünjenek fel, másokat pedig nőstények közelében tartottak, hogy konkurenseik szexuálisan aktívként "sorolják be" őket.

A természetben is vannak szexuálisan inaktív egyedek, például a betegek, sérültek vagy alultápláltak – ilyen riválisokra vétek lenne energiát pazarolni. Vonzónak elsősorban a nagytestű hímek számítanak, amelyek általában színesebbek is. Ha nagyobb testű, aktív hímek bukkantak fel a közelben, a halak azonnal abbahagyták a kiszemelt nőstény párzóképességének firtatását.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!