0:05
Főoldal | Rénhírek

Bucó vagy sügér?

Ez itt a kérdés, de már nem sokáig. Újév napjára eldől, melyikük lesz 2014-ben az év hala. A harmadik jelölt garda hívei már nem reménykednek, mert a két listavezető utcahosszal előzi meg kedvencüket a Magyar Haltani Társaság közönségszavazásán.

nyest.hu | 2013. december 27.

Izgalmas véghajrá zajlik az év hala választáson, mert bár a garda már esélytelen, a másik két jelölt között kiéleződött a küzdelem. Egymást előzgeti a célegyenesbe fordult sügér és magyar bucó, miközben egyes kommentelők hekkelést feltételeznek. Két éve valóban történt szabálytalanság, ezért újra kellett indítani a szavazást, az idén azonban eddig semmi jel nem utal erre. Az aktuális helyezés csupán azt tükrözi, hogy mikor, melyik faj mellett sikerül több szimpatizánst mozgósítani a közösségi oldalakon, fórumokon.

Az Európában és Szibériában szinte mindenütt megtalálható sügér gyakori a hazai vizekben is. Nem nő nagyra, de húsa a süllőéhez hasonlóan kiváló, emellett horoggal is jól fogható. Éppen ezért sokan ismerik és kedvelik, ami a rá leadott szavazatok számában is megmutatkozik.

Sügér
Sügér
(Forrás: Wikimedia Commons / Dgp.martin / CC BY 3.0)

A magyar bucóról kevesebben tudnak, pedig fokozottan védett természeti értékünk. Megőrzésében különös felelősség hárul ránk, mert szűk elterjedési területének központja a Kárpát-medence. Áramláskedvelő hal, amely közepes és nagyobb folyóink sodrásos részein él, a duzzasztott szakaszokról elmenekül.

Bucó
Bucó
(Forrás: Wikimedia Commons / Zsoldos Márton / CC BY-SA 3.0)

Hogy végül melyik lesz a befutó, eztán dől el. December 31-ig még bárki szavazhat rájuk a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!