0:05
Főoldal | Rénhírek

Melyik lesz 2014 hala?

Az év utolsó hónapja nemcsak a halfogyasztásban, hanem a halainkkal kapcsolatos ismeretterjesztésben is csúcsidőszak. Ilyenkor érkezik ugyanis finiséhez az a közönségszavazás, amelyen eldől, hogy a Magyar Haltani Társaság jelöltjei közül melyik viselheti 2014-ben az Év Hala címet.

nyest.hu | 2013. december 3.

Az októberben immár ötödik alkalommal megindított év hala versenyben kezdetben a Balaton „látott hala”, a garda vezetett, de pár nap múlva már a fokozottan védett magyar bucó állt az élen.

Garda (Pelecus cultratus)
Garda (Pelecus cultratus)
(Forrás: Wikimedia Commons / Krüger)

Ám utóbbi elsősége is pünkösdi királyságnak bizonyult, mert hamarosan mindkettőjüket megelőzte az országszerte gyakori és népszerű sügér.

Bucó (Zingel zingel)
Bucó (Zingel zingel)
(Forrás: Wikimedia Commons / Zsoldos Márton / CC BY-SA 3.0)

A garda nagyon elmaradt versenytársaitól, és nemrég még úgy tűnt, hogy a magyar bucó sem tud „lépést tartani” a horgászhalként kedvelt sügérrel. November végére azonban sikerült úgy felzárkóznia, hogy ismét teljesen nyílttá vált a verseny.

Sügér (Perca)
Sügér (Perca)
(Forrás: Wikimedia Commons / Dgp.martin / CC BY 3.0)

December elejéig háromezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján, s a tavalyi részvételi adatok alapján még kb. ugyanennyi voksra lehet számítani. Mivel a két éllovas eredménye alig különbözik, az elsőség kérdése a horgászok és a természetvédők további aktivitásán múlik.

December 31-éig még lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján. Az egy hálózatra kapcsolt (munkahelyi) gépek esetén azonban rendszerint csak egyetlen szavazatot regisztrál a szavazatszámláló, ezért érdemesebb otthonról próbálkozni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!