0:05
Főoldal | Rénhírek

Az arca a baj?

A szélesebb arcúak sikeresebb vállalkozásokat vezetnek, de hajlamosabbak csalni és önzőbbek is – állítják kutatók.

nyest.hu | 2013. szeptember 25.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a szélesebb arcú férfiak agresszívabbak, kevésbé megbízhatóak és hajlamosabbak a csalásra. Egy, a napokban megjelent tanulmány pedig azt mutatta meg számos vizsgálaton keresztül, hogy az emberek önzőbben viselkednek akkor, amikor egy szélesebb arcú emberrel lépnek interakcióba, és ez az önzőség a partnereket is önzőségre sarkallja – írja az eredményekről beszámoló cikkében a Science Daily.

„Az eredményeink azt mutatják, hogy az önzőség nemcsak biológiailag, de társadalmilag is meghatározott dolog” – kommentálja a kutatást Michael P. Haselhuhn, a tanulmány egyik szerzője. Társszerzői szintén menedzsmenttel foglalkozó tudósok, Elaine M. Wong és Margaret E. Ormiston; tanulmányuk arról szól, hogy hogyan függnek össze az önbeteljesítő jóslatok a férfiak arcszélesség és -hosszúság arányával és a viselkedéssel.

A tanulmány két előzetes kutatáson alapul, amelyet szintén Haselhuhn és Wong vezettek. Az egyik, 2011-es tanulmány azzal foglalkozik, hogy hogyan befolyásolja egy vállalat sikerét az, hogy a vezetőjének milyen széles az arca. Ebben azt találták, hogy a szélesebb arcú emberek vállalkozásai anyagilag sikeresebbek. A másik, 2012-es tanulmányban pedig azt mutatták ki, hogy a szélesebb arcú emberek nagyobb eséllyel hazudnak és csalnak. Ez a két előző tanulmány a mostanival kiegészülve arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen  mögöttes mechanizmusok befolyásolhatják egy vezető viselkedését.

Nagy arcok
Nagy arcok
(Forrás: Wikimedia Commons / Haselhuhn and Wong / CC BY-SA 3.0)

A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy mennyire fontos lehet a vállalatvezető személyének a megválasztása – főleg abban az esetben, amikor a vezető egyben a „cég arcává” is válik. „Nem mondjuk a cégeknek, hogy az arc alakja alapján válasszanak vezetőt, de azt nem tagadhatjuk, hogy az első benyomás számít a sikerben” – mondta el Wong.

A vizsgálatokban 131–207 ember vett részt – egyenként. Az elsőben a kutatók felállítottak egy összefüggést az arc magasság-szélesség aránya és az önzés mértéke között. Ebből arra az eredményre jutottak, hogy a minél szélesebb valakinek az arca, annál önzőbben viselkedik a javak elosztásánál. A következő két vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy a partnerek viselkedése mennyiben függ az arc szélességétől. Ebből az derült ki, hogy a célszemélyek viselkedése megfelel annak, amit elvárnak tőlük.

Forrás

Wide-Faced Men Make Others Act Selfishly

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. szeptember 30. 13:03
6 GBR

@blogen: Azert a kerdesem kicsit alnaiv es ironikus is volt, persze, nincsenek illuzioim a szohasznalattal kapcsolatban ;) . De termeszetesen igaz amit irsz.

Akkor mar azert egy kicsit hadd folytassam.

"dögveremből amibe megérdemelten belelőtték őket hajdanán."

Ezen asszociacio egyertelmuen kodolt antiszemita es naci beszed, mintegy osszekacsint az ezen elveket vallo tomeggel, es mint ilyen, leven ordas eszme, egy nyilvanos portalon helye nincs! A minimum, hogy minden tisztesseges ember elhatarolodik tole, hangosan, egyenkent.

10 éve 2013. szeptember 30. 12:52
5 Diczkó

- A férfiak arca erősebb csontozatú és szélesebb is általában, mint a nőké. A "széles arcú" kifejezésnek szinonímája nyelvünkben a "nagyképű, beképzelt". Hogy ez mennyire járul hozzá a sikerességhez, nem tudom, de ilyen kutatásra nem költöttem volna még a más pénzét sem.

- Nem kell mindenben rasszizmust sejteni.

10 éve 2013. szeptember 30. 12:38
4 blogen

@GBR: Mi se megyszerűbb, felütöd az SZDSZ-magyar szótárt és:

ordas eszme - eredetileg egy József Attila versben (TM üdvözlése) tűnik fel, akkor még csak a kommunizmus konkurenciáját jelenti. Ugyanakkor jelentése 1945 óta némileg kibővült: kényelmetlen igazság, amitnemakarunkhallani, ezeknálunkisaljasabbak, etc. Az "ordas eszméknek" ellenálló hithű párttag az, aki "emberségből jelesre vizsgázik", ami szintén utalás erre a JA versre. A kevésbé művelt baloldali többség kontextus nélkül használja olyan fogalmakkal párban, mint például a "barna eső".

10 éve 2013. szeptember 30. 11:40
3 GBR

@Sigmoid: kerdeznem, hogy az ordas eszme pontosan mit jelent, nem vagyok egeszen biztos a jelenteseben. Elmagyaraznad nekem? Ha peldakat is irnal ra, meg jobb lenne, meg inkabb meg tudnam ragadni a jelenteset.

10 éve 2013. szeptember 28. 22:25
2 El Vaquero

Erősen Face Palm díjas felfedezés. Kivételesen nem brit tudósok ráadásul, hanem khelö fórniaiak. A lényeg, hogy szellemileg ugyanolyan pengék. Az amerikai nagy testvér teázgatáson kívül semmiben nem marad el.

10 éve 2013. szeptember 28. 20:52
1 Sigmoid

Phrenology reloaded!

Komolyan kezdem azt ézni, hogy a kora XX. század összes ordas téveszméje előmászik a dögveremből amibe megérdemelten belelőtték őket hajdanán.