0:05
Főoldal | Rénhírek

Aprópénzre váltott kétnyelvűség?

Érvénytelenítette a bíróság azt a jegyzőkönyvet, amellyel Lakó Péterfi Tünde civil aktivistát bírságolta meg a marosvásárhelyi helyi rendőrség piaci kétnyelvű árcédulák osztogatásáért.

MTI | 2014. július 5.

Az ügy azáltal kapott korábban széles sajtónyilvánosságot, hogy – miután az aktivista bejelentette, aprópénzzel kívánja kifizetni a bírságot – egész Erdélyben gyűjteni kezdték számára az egy-, öt- és tízbanisokat (a lej váltópénzét). A Marosvásárhelyi Bíróság a honlapján ismertetett alapfokú ítéletben semmisnek nyilvánította a bírságolási jegyzőkönyvet, és elrendelte a bírság és a perköltségek megtérítését.

„Ez a megnyert ügy legfőképpen arra mutat rá, hogy az egyszerű embernek is érdemes kiállni az igaza mellett, hiszen van lehetőség rá, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Esetleges félelmünket tegyük félre, és harcoljunk a jogainkért. Ne hagyjuk, hogy bármely hivatal visszaéljen a hatalmával” – fogalmazta meg a történet tanulságait a vanegypercem.com blogon Lakó Péterfi Tünde.

A tavaly októberben kiszabott 1500 lejes (105 ezer forint) bírság példátlan szolidaritást váltott ki a magyar közösségben. Egész Erdélyben gyűjtötték az aprópénzt, amelyikből egy tonnát meghaladó mennyiség gyűlt. Az aktivista által szervezett pénzszámlálási kalákán több mint ötven önkéntes öt órán keresztül számolta a pénzt, mely a kiszabott birság többszörösét tette ki.

Az összegyűlt 8420 lejből (590 ezer forint) Lakó Péterfi Tünde kifizette a kiszabott bírság felét, ugyanakkor a jegyzőkönyv érvénytelenítését kérte a bíróságon. Azt nyilatkozta, hogy a fennmaradó összeget az anyanyelvhasználat támogatására fordítják.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrségnek több intézkedése váltott ki megütközést az erdélyi magyar közösségben. A rendőrség tavaly december 20-án a reklámzászlókra vonatkozó törvényre hivatkozva rótt ki 30 ezer lejes (kétmillió forint) bírságot az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetére, amiért az a korábbi felszólítás ellenére sem távolította el székházáról a székely zászlót.

2012 februárjában hat helyi rendőr vezetett el és bírságolt meg egy szülőt, aki a gyermeke román és magyar tannyelvű iskolájában magyar nyelvű dokumentumot próbált iktatni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!