0:05
Főoldal | Rénhírek

Bátorkodjon többnyelvű lenni!

A marosvásárhelyi Pro Európa Liga programot indít, amelynek célja a marosvásárhelyi intézmények tájékoztatása a többnyelvűség törvényes kereteiről és előnyeiről.

MTI | 2012. június 14.

Mint a Krónika című erdélyi magyar napilap az emberi jogi szervezet társelnökét, Smaranda Enachét idézve közölte, a Bátorkodjon többnyelvű lenni! elnevezésű program keretében az elkövetkező időszakban több kerekasztal-beszélgetést szerveznek a városban működő egyetemek, iskolák és intézmények képviselőivel. Ismertetik a nyelvhasználatra vonatkozó romániai és nemzetközi jogszabályokat, és azt próbálják megértetni a résztvevőkkel, hogy a többnyelvűség mindenki számára előnyt jelent.

Smaranda Enache elmondta, hogy a program megszervezéséhez a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a kétnyelvűség kapcsán kitört botrány szolgáltatta az ötletet.

„Sajnos nálunk a legtöbb oktatási és közintézményben az illetékesek nincsenek tisztában a magyar nyelv használatát előíró hazai és nemzetközi jogszabályokkal. Rendezvényeinken nem akarunk megdorgálni senkit, csupán ismertetni szeretnénk a többnyelvűséget szavatoló rendelkezéseket” – jelentette ki Smaranda Enache.

A Pro Európa Liga társelnöke hozzátette: reményei szerint nyitott fülekre találnak. „Az említett intézmények illetékeseinek tisztában kellene lenniük azzal, hogy ők egy olyan szolgáltatást végeznek, amelyért mind a románok, mind a magyarok adójából kapják a fizetést” – szögezte le az emberjogi harcos. A programot a román kormány fennhatósága alatt működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala is támogatja.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!