0:05
Főoldal | Rénhírek

Kétnyelvű táblák Marosvásárhelyen

Nem hivatalos kétnyelvű utcanévfeliratokat helyeztek ki civilek Marosvásárhelyen – tudatta az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen elnevezésű csoport.

MTI | 2014. július 6.

Nem hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek ki civilek Marosvásárhelyen

Az akcióhoz a kisebbségi anyanyelvhasználatot szorgalmazó, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai érvényesítéséért küzdő Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) nyújtott szakmai támogatást – derült ki a közleményből. A magánházak falára, a tulajdonosok beleegyezésével felszerelt táblákon azokat a magyar elnevezéseket tüntették fel, amelyek a marosvásárhelyi városi tanács egy 2007-ben elfogadott határozatában szerepeltek.

A hivatalos kétnyelvű utcanévtáblákról a polgármesteri hivatal feladata gondoskodni: az akcióval azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen – olvasható a közleményben.

A csoport szerint a negyedik mandátumát töltő Dorin Florea polgármester csak a választások alkalmával köszönti magyarul potenciális szavazóit, de nem teszi lehetővé a magyar nyelvű ügyintézést és nem gondoskodik a magyar nyelvű feliratozásról.

A civilek nehezményezik, hogy Peti András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott alpolgármester korábbi ígéretei ellenére a kétnyelvű utcanévtáblák mindeddig nem jelentek meg Marosvásárhely utcáin.

A városháza korábban csak az „utca” vagy „tér” szavakat tüntette fel magyarul a csaknem felerészt magyar lakosságú Marosvásárhely román nyelvű utcanévtábláin. A Városháza utcát például „Str. Primariei utca” feliratok jelezik, a Dózsa György úton pedig „Str. Gheorghe Doja utca” feliratú táblák sorakoznak.

Romániában a hatályos közigazgatási törvény szerint a település- és intézményneveket kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni, ahol egy adott nemzeti kisebbség teszi ki a lakosság legalább egy ötödét.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!