0:05
Főoldal | Rénhírek
Az üzlet az üzlet

Angolra vált Japán?

Japán legnagyobb online bevásárlóközpontja két éven belül átvált az angol nyelvű belső kommunikációra, jelentette be a cég elnöke.

nyest.hu | 2010. július 19.

A japánok híresen nem túl jól beszélik az angol nyelvet, Japán legnagyobb online bevásárlóközpontja, Rakuten most mégis bejelentette, hogy két éven belül a cég teljesen átvált az angol nyelvű belső kommunikációra. A cég tanácskozói ülései már ez év márciusa óta angol nyelven folynak, és az étkező menüje is angol nyelvű – írja a Japan Times riportja.

A Rakutan Eagles márkájú árúi egy bolt polcán
A Rakutan Eagles márkájú árúi egy bolt polcán
(Forrás: wikimedia common / Brian Dell)

Rakuten külföldön szeretne terjeszkedni, ezért igyekszik a nemzetközi üzlet nyelvére átváltani. Továbbá a cég elnöke a Harvard Egyetemen végzett és nagyon jól beszél angolul, és ezt hamarosan kollégáitól is elvárja. A két éven belül nem tud angolul, azt kirúgják.

Rakutennek 6000 alkalmazottja van, de csak 400 nem japán közülük, és a tanácsadói bizottság minden tagja japán. Rakuten alkalmazottai szinte „kétségbeesve” tanulják az angol nyelvet, ráadásul saját költségen kell ezt megtenniük. A cég a híres Berlitz nyelviskolával van szerződésben, az ő feladatuk lesz megtanítani angolra Rakuten üzletembereit.

Egy másik japán cég, a Fast Retaling Co. is az angol nyelv használata felé indult el, de kevésbé radikális módon, mint Rakuten. A Fast Retailingnél a japán alkalmazottak maguk között beszélhetnek és emailezhetnek japánul is.

A Nissan autógyár vezetője Carlos Ghosn, aki libanoni származású, brazíliai születésű francia. Ghosn négy nyelven beszél folyékonyan, arabul, portugálul, franciául és angolul, de japánul nem, így a Nissan fontos értekezletei is angolul folynak, ha japánul nem tudó alkalmazottak is jelen vannak. Más japán cégeknél is előfordul, hogy a japán alkalmazottaknak angolul kell beszélniük külföldi kollégáikkal.

Rakuten döntése azonban ennél sokkal radikálisabb. Független elemzők nem biztosak, hogy be fog válni a cég taktikája. Az előléptetéseket is nyelvvizsga pontszámokhoz tervezik kötni majd. A cég alkalmazottai egy kivétel megtagadták a hír kommentálását. Az egyetlen „beszédes” alkalmazott azt mondta: „Ha a cég erre utasít, akkor megteszem.”

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!