0:05
Főoldal | Rénhírek

Államosítaná a tankönyvterjesztést a kormány

Állami kézbe kerülne a hazai tankönyvterjesztés egy törvénymódosító javaslat szerint, melyet a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényhez nyújtott be a parlament Kulturális bizottsága november 14-én – adta hírül a Napi Gazdaság Online.

MTI | 2011. november 17.

A jövőben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) felügyelete alatt álló Könyvtárellátó Nonprofit Kft. feladata lenne a tankönyvterjesztés, így a nagy kiadók háttérbe szorulnának. A terjesztők tiltakoznak, úgy vélik, ezzel a lépéssel erőteljesen sérülne a piaci verseny.

A kormány tervei szerint a jövőben egy kézbe kerülnének a könyvtárak könyvvásárlásai, illetve az általános és középiskolák tankönyvbeszerzései – áll egy törvényjavaslatban, melyet a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényhez nyújtott be a parlament Kulturális bizottsága. A beszerzéseket a NEFMI felügyelete alatt álló Könyvtárellátó Nonprofit Kft. végezné az állami és bizonyos önkormányzati intézmények esetében. A bizottság szerint a nagy kiadók háttérbe szorulnának, a jövőben nem ők határoznák meg az árakat, így a Könyvtárellátó erőfölénybe kerülne a kiadókkal szemben.

A testület hozzátette, hogy a módosítás hozadékaként már csak a szakmai szempontok érvényesülhetnének. A javaslat lehetővé tenné a kínálat bővülését, a kisebb kiadók belépést a tankönyvpiacra, hiszen nem az iskolákkal, hanem csupán a Könyvtárellátóval kellene szerződést kötniük. Emellett megtakarítással is járna az intézkedés az árak, illetve a terjesztési költségek csökkenésének köszönhetően.

A Napi Gazdaság Online-nak nyilatkozó terjesztők szerint a parlament egy tollvonással zúzná szét a jelenleg jól működő tankönyvpiacot, és ahelyett, hogy a tankönyvek olcsóbbak lennének, a verseny korlátozásával emelkedne az áruk. Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete terjesztői tagozatának elnöke úgy véli, a Kulturális bizottság javaslata az elmúlt 10-15 évben kialakult piaci helyzetet írná át egy olyan szereplőt helyezve az előtérbe, amely eddig a piaci versenyben nem tudott jelentős eredményeket felmutatni.

Hozzátette: a tankönyvpiac ma egy szabad 10-15 milliárd forintos éves piac, amelyen belül a terjesztők 2-3 százalékos haszonnal dolgoznak. „Ezen a piacon jelentős megtakarítást nem lehet elérni, ráadásul erőteljesen sérülne a piaci verseny” – hangsúlyozta az elnök. Safranek László szerint a törvényjavaslat célja a könyvterjesztési piac kisajátítása, melynek következtében ezen az egyszereplős terjesztési piacon akár a szabad tankönyvválasztás is sérülhetne.

A javaslatról az országgyűlés jövő héten dönt, a 2012-es költségvetést megalapozó salátatörvényt pedig várhatóan két hét múlva hagyja jóvá a parlament.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!