0:05
Főoldal | Rénhírek
In Bruges

Ajándéknak készült, egymillió font felett kelt el

600 ezer fontra becsülték a könyv értékét, több mint egymillióért sikerült eladni.

MTI | 2014. július 19.

Több mint egymillió fontért kelt el a Sotheby’s árverésén egy 540 éves könyv, amelyet az első angol nyelven nyomtatott kötetként tartanak számon. A görög mitológiai hősökről szóló, The Recuyell of the Histories of Troye című könyvet francia nyelvből fordította William Caxton angol kereskedő, diplomata, aki meghonosította a könyvnyomtatást Angliában az 1470-es években.

Az első angol nyelvű könyvet 1474-ben adták ki, akkor, amikor az legtöbb könyvet latin nyelven nyomtatták az európai kontinensen, Bruges-ben vagy Gentban. A könyv ajándéknak készült Burgundia hercegének új felesége, Margit számára, aki IV. Eduárd angol király testvére volt. Az aukciósház szakemberei 600 ezer fontra becsülték a könyv értékét, amely a 18 fennmaradt példány egyike.

Gent nevének francia ejtése [Gan], talán ezért használ az MTI „mély hangrendű” toldalékot. Mivel azonban így a szó végén néma mássalhangzó áll, kötőjellel kellene hozzákapcsolni a toldalékot: Gent-ban. Igen ám, de a település nevét franciául Gandnak írják. Mivel a település Belgium flamand részében fekszik, helyesebb a flamand nevét, Gentet használni (és a flamand [chent] ejtéstől függetlenül [gent]-nek ejteni) – ebben viszont „magas hangrendű” toldalékot kell hozzákapcsolni. Persze az is lehet, hogy egyszerű elgépelésről van szó – a filológia útjai kifürkészhetetlenek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!