0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyesül a Libri és a Bookline

Cégcsoportjaik tervezett összevonását jelentette be pénteki közös sajtótájékoztatóján a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline-webáruház Nyrt.; Magyarország két meghatározó könyvkereskedelmi cégének összevonásához a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye is szükséges – áll a cégek által kiadott közleményben.

MTI | 2013. május 13.

A két cégcsoport által pénteken aláírt megállapodás értelmében a Bookline könyves webáruházat üzemeltető Shopline-webáruház Nyrt. tulajdonosi köre megváltozik, valamint felvásárolja a Libri bolthálózatot és az azonos nevű internetes áruházat működtető társaság üzletrészeinek 100 százalékát. A részvények 67,70 százalékát a Libri-tulajdonos SQ Invest szerzi meg, a Shopline jelenlegi többségi tulajdonosa, a Közép Európai Kiadó és Média Zrt. (CEMP) pedig a részvények 27,31 százalékát tartja meg. A Shopline továbbra is a tőzsdén marad, a két nagytulajdonos részvénypakettje mellett fennmaradó részvényeket továbbra is kisbefektetők birtokolják majd.

A tőzsdén jegyzett Shopline-részvények kereskedését pénteken reggel még nyitás előtt felfüggesztették, majd az egyesülésről szóló információk közzétételét követően délután folytatódott az adásvétel. Azonban rövid idő alatt 580-ról 696 forintra erősödött, azaz 20 százalékot emelkedett a részvények árfolyama, így pár percre szüneteltették a kereskedését. A közlemény szerint a két anyacég együttműködése már az idén megkezdődik. A jelenleg üzemeltetett márkák – a könyves webáruház Bookline, a webpláza Shopline és a Libri könyves bolthálózat – megmaradnak és párhuzamosan működnek tovább.

A 21 éves Libri Könyvkereskedelmi Kft. mintegy 400 munkavállalót foglalkoztató országos hálózat, amely 34 üzletével, internetes áruházával, valamint a közzétett 2011-es adatok szerint 7,8 milliárd forintos nettó árbevételével az ország egyik legnagyobb könyvértékesítője és 1,6 millió vásárlót szolgál ki évente.

A Shopline Nyrt. jogelődjét 1999-ben alapították. Jelenlegi forgalmának megközelítőleg 80 százalékát az új könyv, 20 százalékát az antikvár könyvek értékesítése adja. A cég nettó árbevétele 2012-ben 4,1 milliárd forint volt a nyilvánosan közzétett adatok szerint.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!