0:05
Főoldal | Rénhírek

Lopják a milliókat érő könyveket

Év eleje óta hatezer értékes könyv tűnt el az olaszországi könyvtárakból. Jól fizető gyűjtők rendelik meg ellopásukat vagy interneten értékesítik az évszázados könyveket.

MTI | 2012. november 11.

A világon egyetlen példányban megmaradt 16. századi könyveket, kódexeket, kézzel festett pergameneket lehet online árveréseken megvásárolni. Van olyan, melynek egy oldala ötezer eurót ér. Jelentős többségüket itáliai könyvtárból lopták el – írta a La Republica olasz napilap internetes kiadása.

Az illegális könyvkereskedelemről szóló riport szerint az olaszországi könyvtárak kifosztása teljes közönytől kísérve folyik. A páratlan anyagi és kulturális értéket képviselő könyvek eltűnését sokszor észre sem veszik. A tolvajoknak pedig elég eltüntetni az oldalakról a könyvtár bélyegzőjét és egy kézitáskában külföldre vihetik a zsákmányt bármilyen ellenőrzés nélkül, hiszen a kódexet még a drogszimatoló kutyák sem veszik észre.

Az olasz csendőrség művédelmi egységének adatai szerint 2009-ben háromezerhétszáz régi könyvet loptak el az itáliai könyvtárakból, 2010-ben több mint tizenegyezerhétszázat, tavaly több mint tízezret. Többségük Lazio, Umbria, Toscana, Campania tartományból tűnt el, mivel itt a legtöbb a történelmi könyveket őrző kolostor, alapítvány, könyvtár. A 17. századi nápolyi Girolamini könyvtár gyűjteményéből háromezer darabot a könyvtár négy hónapja börtönben levő igazgatója adott el külföldre.

A római költő Lucretius De rerum natura című költeményének 1515-ös kiadását az olasz csendőrök online árverésen találták meg. Huszonhét éve keresik a Perugia közeli Santa Chiara da Montefalco kolostorából ellopott 13. századi breviáriumot, mely egy millió eurót ér. 

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!