0:05
Főoldal | Rénhírek

A Yandex is tiltakozik

A legnépszerűbb orosz internetes keresőoldal, a Yandex is tiltakozott az információs törvény tervezett módosítása ellen, ahogy előző nap az orosz Wikipedia.

MTI | 2012. július 11.

A Yandex áprilisban a világon az ötödik helyet foglalta el a napi 150 millió kereséssel. Májusban naponta több mint 25,5 millió látogatója volt.

Az oroszországi internetpiac 60 százalékát lefedő, hatalmas adatbázissal rendelkező Yandex főoldalán pirossal át van húzva az oldal jelmondatából – „Minden megtalálható” – aminden szó.

Ha valaki rákattint, megjelenik a magyarázat: a 89417-6-os számú,a gyermekek egészségét és fejlődését károsító információtól való védelemről szóló törvény módosítását, valamint ajogsértő információhoz jutás korlátozásáról szóló törvénytervezetet szerdán második olvasásban tárgyalja az orosz parlament alsóháza. A Yandex szerint az orosz információs törvényt nem lehet olyan sietősen elfogadni, mint ahogy ez most történik a törvényhozásban, mert a módosítás fontos kérdéseket érint.

A polgári társadalom számára nyilvánvaló a gyermekpornográfia és általában a törvénytelen tartalmak elleni harc, csakúgy, mint az alkotmányos alapelvek: a szólásszabadság és a szabad információhoz jutás támogatása” – fejtette ki a Yandex főszerkesztője. Jelena Kolmanovszkaja azonban hozzátette: egyensúlyt kell teremteni a társadalmi érdekek között, és figyelembe kell venni az internet technológiai sajátosságait. Azt javasolta, hogy halasszák el a törvénytervezet módosításának tárgyalását, és bocsássák nyilvános vitára az internet-üzletág és a műszaki szakemberek részvételével.

Kedden egy napra bezárt az orosz nyelvű Wikipedia, tiltakozásul az orosz információs törvényhez tervezett módosítások miatt. A dokumentum szerintezek a módosítások az internet valódi cenzúrázásának alapjai lehetnek.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!