0:05
Főoldal | Rénhírek

A Google miatt állástalan a japán férfi?

Elképzelhető, hogy valaki a Google keresője miatt ne találjon munkát? – A kényelmes keresőnek nemcsak előnyei, hátrányai is vannak.

nyest.hu | 2012. március 27.

Előre nem látott negatív következményekkel jár a Google keresőjének automatikus kiegészítő funkciója. A kényelmesek által kedvelt „beépített jós” működését egy peres eljárás után le fogják állítani Japánban, ugyanis az személyiségi jogokat sért, és hátrányosan különböztethet meg egyes egyéneket.

A Google úgynevezett auto-complete tulajdonságát ma már mindenki ismeri. Ez az a felhasználót segítő funkció, amely a begépelt néhány betű alapján megpróbál „gondolatot olvasni”, és kitalálni, hogy mire akarunk rákeresni. Az, hogy milyen lehetőségeket ajánl fel, több mindentől függ: a leggyakoribb keresésektől, illetve attól, hogy abban a böngészőben előttünk ki mire keresett rá. A módszer előnyei elég nyilvánvalóak: rövidül a keresési idő, nem kell annyit gépelni, könnyebben hozzájuthatunk a kívánt tartalomhoz. A hátrányok azonban ennyire nem világosak, és csak szép lassan bukkannak elő.

Arról már korábban írtunk, hogy milyen meglepő, abszurd, olykor mulatságos, de teljesen haszontalan ajánlatok bukkannak fel egy-egy keresés alkalmával. Azonban a helyzet ennél súlyosabb: az automatikus kiegészítő bizonyos esetekben kifejezetten káros következményekkel jár. Ezért fordult bírósághoz egy, a neve elhallgatását kérő japán férfi, aki azt állítja, hogy a Google keresője tehető felelőssé azért, hogy elvesztette az állását, és hogy egy jó ideje nem tudott új munkát találni – írja a pcmag.com.

Automatikus kiegészítés
Automatikus kiegészítés

A férfi petícióját, amelyben a Google automatikus kiegészítő funkciójának leállítását kérte, a tokiói kerületi bíróság elfogadta. A férfi indoklása az, hogy amikor a nevét elkezdi begépelni a Google keresőjébe, akkor az olyan ajánlatokat hoz, amelyek bűnözéssel kapcsolatos asszociációkat keltenek. És ha valaki ezek valamelyikére – akár véletlenül – rákattint, tízezrével kap olyan találatokat, amelyek a nevét rossz színben tüntetik fel, becsmérlőek, megalázóak. A férfi azt állítja, hogy emiatt képtelen állást találni jó néhány éve.

A japán férfi ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy a hírnevet kikezdő Google-találatok akár olyan visszafordíthatatlan negatív következményekkel is járhatnak, mint amilyen a munka elvesztése vagy akár a teljes anyagi csőd. Ez egyébként főleg a kisebb és a közepes vállalkozásokat fenyegeti, amelyeknek a nevei nem elég ismertek.

Amikor a férfi még 2011 októberében felkereste a Google-t, hogy távolítsák el a számára dehonesztáló találatokat, a cég a kérést figyelmen kívül hagyta arra hivatkozva, hogy a találati ajánlatok automatikusan generálódnak, és abba nem tudnak belenyúlni. Ezért fordult a japán férfi a bírósághoz, és úgy tűnik, nyert ügye van.

Forrás

Japanese Court Orders Google to Suspend Auto-Complete

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!