0:05
Főoldal | Rénhírek

Az idei Google-slágerek

A Való Világ, az Olimpia, a Megasztár és a bérkalkulátor vezeti idén a Google magyar keresési toplistáit, amelyekből kiderül, hogy kik, milyen ügyek, botrányok és mindennapi problémák foglalkoztatták leginkább Magyarországot 2012-ben. És mi a helyzet Nagy-Britanniában?

MTI, nyest.hu | 2012. december 12.

Tíz év alatt 450 milliárd különböző kifejezésre kerestek rá az emberek világszerte a Google-keresőben. Ma már naponta több milliárd keresést indítanak az oldalon, de így is száz keresésből átlagosan 16 olyan van, amelyre korábban még soha senki nem keresett rá  hangzott el a Google keddi sajtótájékoztatóján.

„Az internetes keresés alapvetően megváltoztatta az információszerzés módját, illetve az emberek és az információk viszonyát” – mondta a toplistákat ismertető keddi rendezvényen Schuster Richárd, a Google magyarországi kommunikációs menedzsere. Mint hozzátette, ma egy-egy Google-keresés átlagosan 2500 kilométert tesz meg negyed másodperc alatt, mielőtt a találatok megjelennek az oldalon.

 Mire kíváncsiak a magyar felhasználók?

Schuster Richárd közlése szerint a népszerű kereséseket kétféle módon méri a Google. A legtöbbször keresett kifejezések mellett egy bonyolultabb statisztikai módszer révén az év slágereit is számba veszi. Ehhez a megugrott kereséseket szűrik ki, amelyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben nőtt a keresések száma, és nem csupán egyetlen napra, hétre, hanem huzamosabb időre fennmaradt a keresési mennyiség.

A tavalyiakhoz képest legnagyobb szaporodást elkönyvelő hazai keresőszavak  a kategóriákat összesítve  a Való Világ 5, az Olimpia 2012, a Megasztár és a bérkalkulátor 2012 voltak. A hazai és külföldi hírességek, valamint sportolók esetében a megugrott keresési toplistát VV Vera vezeti, utána Felix Baumgartner, majd Jakabos Zsuzsanna következik a sorban.

Jakabos Zsuzsanna
Jakabos Zsuzsanna
(Forrás: Wikimedia Commons / Einstein2 / CC BY 2.0)

A belföldi hírek esetében Bándy Kata, a külföldi híreknél Amanda Todd, a politikusoknál Gyurcsány Ferenc, a mindennapi ügyek toplistáján a bérkalkulátor, zene kategóriában a PSY: Gangnam Style, az online szórakozás kategóriában pedig a Dumaragu lett a leginkább megugrott keresés. A legtöbbször keresett tévéműsor címével a Megasztár, a legtöbbször keresett magyar hírességével pedig Fluor büszkélkedhet, míg a magyar hírességek közül a legnagyobb ugrást VV Vera produkálta.

Az élet nagy kérdései közül a foghullásra és a mi a szerelem?-re kerestek rá a legtöbbször a hazai felhasználók. A hogyan...? kezdetű kérdések közül pedig a Hogyan kell smárolni?, míg a mémek kategóriájában a Hummer lett a leginkább megugrott keresés.

A Google az egész világra vonatkozó 2012-es keresési toplistáját december 12-én, New York-ban mutatja be. Polyák Balázs, a Google Magyarország piaci elemzője elmondta, hogy Magyarországon jelenleg 4,7 millióan vannak, akik 15 évnél idősebbek, és havonta legalább egy órát interneteznek. A felhasználók 96 százaléka rendszeresen használ valamilyen keresőmotort. Összességében növekedett a speciális keresések száma Magyarországon, változott a keresés helye (okostelefon, táblagép), heti dinamikája, valamint a módja is (például a hangalapú keresési funkció révén).

És mit keresnek a britek?

A Google-toplisták elég jól mutatják, hogy mivel vannak egyes országok lakosai elfoglalva. Míg Magyarországon VV Vera és Gyurcsány Ferenc is toplistás, addig Nagy-Britanniában Whitney Houston, PSY slágere, a Gangnam Style, illetve az EURO 2012, azaz a foci Európa-bajnokság szerepeltek a legnépszerűbb keresések között.

Rajta van még a brit keresési toplistán a nálunk talán kevésbé ismert Netflix, az az oldal, ahol online lehet sorozatokat és filmeket nézni. Szintén nem csoda, hogy felkerült a topkeresések közé April Jones, az az ötéves kislány, aki 2012 októberében tűnt el, és a szülei minden lehetséges internetes fórumon keresték.

London 2012
London 2012
(Forrás: Wikimedia Commons / Samantha Beddoes / CC BY 2.0)

Természetesen dobogósok vagy dobogóközeliek idén Kate Middleton és a királyi család, a különböző világcsúcsokat döntő élvonalbali sportolók, mint Usain Bolt, Michael Phelps, Andy Murray vagy Roger Federer. De felkerült a listára az idei Bond-film, a Skyfall is.

Úgy tűnik tehát, hogy a Google-keresések elég jól megmutatják az év legfontosabb eseményeit – idén a labdarúgó Európa-bajnokságot, az olimpiát, illetve azokat a közéleti, politikai, bulvár vagy kulturális eseményeket, amelyek a legtöbb embert foglalkoztatták.

Forrás

From Euro 2012 to Gangnam Style: what Britons Googled most this year

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!