0:05
Főoldal | Rénhírek

A papagáj logikája olyan, mint egy háromévesé

A jákópapagáj valószínűleg hasonlóan fogja fel az ok-okozati összefüggéseket, mint egy hároméves gyermek, képes ugyanis kizárásos alapon dönteni: amennyiben tudja, hogy két doboz közül az egyikben van eleség, döntéshozatalához elég, ha az üres dobozt rázzák meg – mutatták ki német és osztrák kutatók.

MTI | 2012. augusztus 9.

A zörgés hiányából az intelligens madár arra következtet, hogy az eleség a másik dobozban van. A logikai következtetés e formáját eddig csak embereknél és emberszabású majmoknál figyelték meg. Minden más vizsgált állatfaj, többek között majmok és kutyák is kudarcot vallottak ezeknél a teszteknél – írták a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban a Die Welt internetes kiadásának ismertetése szerint.

A gyerekek mintegy hároméves koruktól fogják fel, hogy a valamit tartalmazó doboz megrázása zörgő vagy más hasonló zajt kelt, az üres pedig nem: vagyis megértik az ok-okozati összefüggést a zaj és a tartalom között. A jákópapagáj ez irányú képességeit a Bécsi Egyetem kutatói német kollégáik segítségével vizsgálták meg. Eggyel magasabbra téve a lécet arra is kíváncsiak voltak, vajon megérti-e a madár, hogy nem éri meg a nem zörgő doboz tartalmát ellenőrizni.

Átment a próbán
Átment a próbán
(Forrás: Wikimedia Commons / DickDaniels / CC BY-SA 3.0)

A kísérlet folyamán két, nem átlátszó műanyag dobozt helyeztek egy asztalra, amelyek közül csak az egyik tartalmazta a papagájok kedvenc eleségét, egy szem dióbelet. Egy kutató a madarak előtt megrázta a diót rejtő, az üres vagy egyszerre mindkét dobozt. A feladat megoldására a papagájoknak két lépésben kellett következtetéseket levonniuk. Elsőként a zörgést, illetve annak hiányát kellett összefüggésbe hozniuk az eleség jelenlétével, illetve hiányával. Ezt az információt ezután annak megállapítására kellett felhasználniuk, hogy a zörgés hiánya azt jelenti: az eleség a másik dobozban kell, hogy legyen.

A kutyák ennél a lépésnél vallottak rendszerint kudarcot – magyarázták a kutatók. A hat vizsgált jákópapagáj azonban mindhárom feladathelyzetben tüstént azonosította az eleséget tartalmazó dobozt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. augusztus 11. 17:18
2 arafuraferi

@Földönkívüli: Brehm volt az ("Die Papageien sind befiederte Affen"), fel is háborodtak a tollas majom elméletén a tudósok. Az egyik "Tierleben" kiadásból törölték is ezt a mondatot.

11 éve 2012. augusztus 9. 16:32
1 Sultanus Constantinus

Úgy tudom, hogy papagájokat épp ezért nevezte el valamelyik kutató "tollas majmok"-nak.