0:05
Főoldal | Rénhírek

A női beszéd titkai

A Dürer Rendezvényház az idei kutatók éjszakája budapesti központja. Pénteken az odalátogatók például megtudhatják, miért beszél máshogy egy férfi és egy nő, de megismerhetik a műholdon keresztül követett parlagi sas történetét is.

MTI | 2013. szeptember 29.

Van abban igazság, hogy a beszéd a nőknek az intimitást, a kapcsolatok kialakítását szolgálja elsősorban, ezzel szemben a férfiaknak csak státus megszerzésére, versengésre irányul?” – ezt a kérdést is feszegeti a kutatók éjszakáján Aczél Petra és Andó Éva kommunikáció kutató. Elsősorban arra kíváncsiak, létezik-e olyan különös sajátossága a nők beszédmódjának, amely alkalmasabbá teszi őket vezető pozíciók betöltésére.

Az ELTE Fonetikai Tanszéke és az MTA Nyelvtudományi Intézetének Fonetikai Osztálya közösen kalauzolja az érdeklődőket asokszínű beszéd tudományába. Kiderül, mikor hümmög egy gyerek, és mi a különbség akkor, ha egy felnőtt teszi ugyanezt. A rendezvényre látogatóknak lehetőségük nyílik tesztelni azakusztikus alkoholszondát is, amelynek segítségével beszéd alapján megállapítható, hogy valaki éppen ittas-e.

A programok egyike azzal ismerteti meg az érdeklődőket, hogy miként lehet tudatosan védekezni az internetes adathalászat ellen, a Világháló rejtett arcai című előadás pedig arra világít rá, miként járulnak hozzá a különböző tudományterületek az internet ma ismert, látszólag rendszertelen természetéhez.

Az érdeklődők olyan látványos kísérletekbe is betekintést nyerhetnek, mint a sör, a gipsz és az ásványvíz hozzáadásával végzett vulkánkísérlet, alávatűzijáték. A látogatók szemtanúi lehetnek a Da Vinci Learning program által korábban már végrehajtott rekordteljesítménynek, amelynek keretében 350 kilogramm citrom segítségével hoznak működésbe egy erőművet.

A Dürer Rendezvényház gyerekprogramjai között van olyan, amelyről a vállalkozó kedvűek saját készítésű robotot vihetnek haza, de a kicsik szórakozását számos logikai játék és játékos fejtörő is szolgálja.

A kutatók éjszakáján pénteken országszerte több mint hetven intézmény mintegy kétezer programja egyebek mellett kísérletekkel, interaktív bemutatókkal és előadásokkal várja az érdeklődőket. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos esemény célja a tudomány és a kutatói pálya népszerűsítése. Az eseménysorozatot partnereivel együtt nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, idén negyedszer a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány a társszervező.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!