0:05
Főoldal | Rénhírek

A magyar diákoknak ingyenes marad a Windows

A hónap elején a kormány egy évvel meghosszabbította a Tisztaszoftver programot. Az NFM szerint 400 milliót spóroltak.

IT café, Barna József | 2011. június 17.

Noha a köz- és felsőoktatásban tanuló diákok és tanárok számára a Microsoft egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító Tisztaszoftver program weboldalán még az olvasható, hogy az idén március 1-jével lejárt megállapodás meghosszabbításáról folyó tárgyalások folyamatban vannak, az erről szóló szerződést a kormány június elején már aláírta a szoftvercéggel. Az IT café úgy tudja, ezt hivatalosan ma fogják bejelenteni.

A megállapodás újabb egy évre biztosítja térítésmentesen a programban érintett intézmények dolgozói és diákjai számára a Microsoft egyes termékeinek használati jogát. Az IT café kérdésére, hogy az új szerződésben sikerült-e a korábbiaknál jobb feltételeket kialkudni, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtóosztálya úgy válaszolt: „a 2011-es év során a korábbi évekhez képest a felülvizsgálat és racionalizálás révén mintegy 400 millió forint költségcsökkentést ért el a kormányzat.”

Azt, hogy az elmúlt három évben mennyibe került az államnak az oktatási licenccsomag, nem tudni pontosan, az viszont ismert, hogy 2005 és 2008 között 20,6 millió eurót, kurrens árfolyamon 5,5 milliárd forintot költött az akkori kormány a Tisztaszoftver programra – azaz évente mintegy 1,8 milliárdot.

A program elindításáról még az előző Orbán-kabinet egyezett meg annak idején a Microsofttal, majd 2005-ben a szabad demokrata vezetésű egykori informatikai tárca, aztán 2008-ban a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központ (EKK) is meghosszabbította a szerződést. Az újabb megállapodások megkötését mindig hosszas alkudozások előzték meg, ám időközben világossá vált, hogy a licenckonstrukcióból nem egyszerű kihátrálni. Egy előfizetéses konstrukcióról van ugyanis szó: a programban igényelt szoftverek licencei nem kerülnek a használók – vagy a kormányzat – tulajdonába, a használati jogot csak határozott időre vásárolják meg. Ha a szerződés lejár, meg kell újítani, különben az annak keretében telepített szoftverek nem használhatók tovább, el kell távolítani azokat a diákok és tanárok számítógépeiről.

Nyílt forrásra is nyílt forrás

A nemzetközi trendeknek engedve két évvel ezelőtt végül megteremtették a lehetőségét annak is, hogy nyílt forráskódú szoftvereket terméktámogatás és képzés mellett lehessen használni térítésmentesen az oktatásban. A HUEDU program elindítására az egykori Miniszterelnöki Hivatal informatikai államtitkársága 2009 tavaszán a Novellel kötött licencmegállapodást. Ennek értelmében a magyarországi általános és középiskolai, illetve felsőoktatási képzést nyújtó intézményeknek lehetősége van díjmentesen használni a Novell közel teljes szoftverportfólióját.

A HUEDU és a Tisztaszoftver program eltérő felhasználási jogosultságokat ad. A novelles licencek a szoftverek életciklusának végéig biztosítják a használat jogát, a telepített verziók a licencmegállapodás lejárta után is használhatók maradnak, csak a terméktámogatás és a biztonsági javításokon túli egyéb frissítések maradnak el. A HUEDU programot idén tavasszal a NFM újabb egy évre meghosszabbította.

A tárca azt állítja, hogy „az előző kormányzattal ellentétben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága nem csak elméletben fordít kiemelt figyelmet a nyílt forráskódú szoftverek oktatásban való használatának kiterjesztésére.” Mint a kommunikációs főosztály IT cafénak küldött válaszából kiderül: a HUEDU mellett egy újabb olyan program is indul OpenEDU néven, amely nyílt forráskódú szoftverek használatát és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé a köz- és felsőoktatási intézmények részére ingyenesen. Erről egyéb információt nem sikerült megtudunk – az általunk megkérdezett iparági szereplők nem is hallottak róla –, a minisztérium is csupán annyit árult el, hogy az ezt megalapozó beszerzés már folyamatban van, és e megoldások „hamarosan” elérhetővé válnak.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!