0:05
Főoldal | Rénhírek

2016-tól kötelező lesz a C típusú nyelvvizsga

A C típusú nyelvvizsga 2016-tól az egyetemi jelentkezés feltétele lesz, és alaposabb vizsgálatokat terveznek az általános iskola előtt is.

Edupress | 2011. április 14.

A következő év szeptemberétől már az új szabályok szerint vizsgálhatják meg iskolába lépés előtt a gyermekeket a pedagógusokból, pszichológusokból és orvosokból álló szakértői bizottságok - írja az origo.hu. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár azt is elárulta, hogy a C típusú nyelvvizsga a tervek szerint 2016-tól az egyetemi jelentkezés feltétele lesz.

Az eredményesebb általános iskolai képzés érdekében az óvodát hároméves kortól kötelezővé tennék, az iskolába lépést pedig egy alapos vizsgálaton való átesés előzné meg. Előreláthatóan 2012 szeptemberétől már az új szabályok szerint vizsgálják a szakértő bizottságok a gyermekeket. Az új vizsgálatokra azért van szükség, hogy el tudják dönteni milyen fajta osztályba járjanak a gyerekek a tanulás hatékonyságának növelése érdekében. A gyermekek kerülhetnének kis létszámú osztályokba, ahol egyéni program alapján zárkóztatnák fel őket, vagy normál osztályba, vagy gyógypedagógiai-fejlesztő osztályba - mondta el az államtitkár.

A korábban tervezett nulladik évfolyam bevezetéséről lemondanak - mondta el Hoffmann Rózsa. A tervek között szerepel még, hogy a szakképző iskolát végzettek is érettségizhessenek további kétéves tanulás után.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. április 14. 13:30
4 Szalakóta

Az előző hozzászólásomban kódosítást írtam módosítás helyett. Hülye nyelvi-kommunikációs probléma...

12 éve 2011. április 14. 13:28
3 Szalakóta

Kedves Tdk, öt évig tart, vagy még tovább, mire a tanulók felkészülnek a nyelvből arra, hogy le is tudjanak belőle nyelvvizsgázni. Hasonlóan, évekig tart, amíg az iskolák felkészülnek arra, hogy az érettségi idejére nyelvvizsga szintű tudást adjanak. Még a nyelviskoláknak is idő kell, amíg alkalmazkodnak a kódosítás miatt megnövekedett forgalomnak.

Annyiban rossz ez, hogy ha valakinek nem ismerik fel a kommunikációs problémáját, és később akarna egyetemre menni, annak évekig kell még pluszban a nyelvet tanulnia az érettségi után, azalatt pedig felejti a tárgyait, amikkel továbbmenne.

12 éve 2011. április 14. 13:24
2 Satakieli

A 2016-ban érettségizők nagy része most hetedikes. Jövőre el kell dönteniük, milyen középiskolába járjanak annak függvényében, hogy akarnak-e egyáltalán érettségizni. Gondolom emiatt.

12 éve 2011. április 14. 11:04
1 tdk.112

Miért 2016? Mi tart 5 évig?!