0:05
Főoldal | Rénhírek

A közoktatásba fektet be a Microsoft?

Digitális oktatási alapcsomagot ajánlott fel ingyenesen a Microsoft 52 milliárd forint értékben magyar oktatási intézményeknek, a kormány és a multinacionális vállalat együttműködésének mintegy kétmillió általános és középiskolás diák, egyetemi hallgató a kedvezményezettje – hangzott el a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

MTI | 2012. június 15.

Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője elmondta: az alapcsomag tartalmazza többek között az intézményi és diáklevelezés, az intranet, az előadássugárzás és videokonferencia lehetőségét is. Ezek online igénybevételéhez az intézményeknek nincs szükségük saját szerverparkra, és így az üzemeltetési és energiaköltségek is megtakaríthatók – emelte ki.

Hozzátette: a csomag gyakorlatilag a csütörtöki naptól rendelkezésre áll, a technikai bevezetéséhez minden iskolának támogatást tudnak biztosítani. Reményét fejezte ki, hogy az új tanév kezdetére a diákok, a felhasználók megkapják a rendszerekhez szükséges hozzáférést.

Papp István kiemelte, egyszerű internetes szolgáltatásról van szó, az iskolák többségében rendelkezésre álló hardverháttér elégséges a rendszer használatához. Az indulócsomag újabb és újabb képességekkel bővíthető – jelezte, megjegyezve: a csomag szervesen illeszkedik a vállalat a globális oktatási programba, így magyar diákok a világ legversenyképesebb diákközösségeinek részévé válnak.

Az alapcsomag jelentősen hozzájárulhat a magyar oktatásban megszerezhető tudás versenyképesebbé tételéhez, a magyar és a nyugati, a vidéki és a nagyvárosi diákok esélyegyenlőségének megteremtéséhez –hangsúlyozta.

Megjegyezte: a felajánlás fontos mérföldkő lehet a kormány és az iparág partnerségében. Papp István szerint a tudás és a digitális tudás elsajátításának alapvető és legfontosabb helyszíne a közép- és felsőfokú oktatás, a Microsoft és a hozzá hasonló iparági szereplők természetes szövetségesei a magyar kormánynak.

A felajánlást befektetésnek tekintik a magyar oktatás és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességébe – mondta.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: ez egy óriási lehetőség a kétmillió diák számára, és a felajánlás egy új típusú együttműködés egyik első és fontos lépése lehet.

A kormányfő és a kabinet nevében megköszönve a felajánlást kiemelte: olyan gesztusról van szó, amely nagyban hozzájárul a tanulás körülményeinek javításához és a digitális, versenyképességi hátrányok csökkentéséhez. A Miniszterelnökség egyik legfontosabb célja, hogy Magyarországon a felzárkózás lehetőségét képes legyen biztosítani, ennek érdekében támogatnak minden olyan programot, amely ezt a célt szolgálja – jelentette ki.

„Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy egy ilyen nagyvonalú felajánlást visszautasíthattunk volna” – fogalmazott Lázár János, aki megjegyezte: minden hasonló nagyvonalú felajánlásra készek és nyitottak, és reméli, hogy a Microsoft példája ragadós lesz.

Hozzátette, ez egy jó befektetés a cég részéről is, mert a beruházás, a képzés színvonalának növekedése által megteremtheti saját háttérbázisát is. A kormányzati krédó is megvalósulhat, amelynek lényege, hogy hatékony állam működjön Magyarországon – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mennyi megtakarítás érhető el, illetve ez a mostani együttműködés összefüggésben van-e azzal a céllal, hogy minden lehetséges területen leszorítsák az állami költségeket, azt mondta: a cél folytatódik, hajnalig tartó kormányülésen költségcsökkentő és működést optimalizáló lépésekről döntöttek ezeken a területeken is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!