0:05
Főoldal | Rénhírek

A kárpátaljai magyar oktatás helyzetéről is tárgyalt Kijevben Hoffmann Rózsa

A kétoldalú magyar-ukrán oktatási kapcsolatok kérdései mellett a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás helyzetéről is tárgyalt csütörtökön Kijevben Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki az európai országok oktatási minisztereinek A 21. század oktatása: kijevi kezdeményezés címmel rendezett fórumán vett részt.

MTI | 2011. szeptember 23.

A fórumon, amelyet abból az alkalomból tartottak Kijevben, hogy jelenleg Ukrajna látja el az Európa Tanács elnöki tisztségét, Hoffmann Rózsa beszámolt az európai együttműködésből nyert magyar tapasztalatokról. Előadásában kitért arra, hogy ezekre a tapasztalatokra is építkezve, a nemzeti sajátosságok figyelembevételével, Magyarország ma az oktatás terén milyen intézkedésekkel dolgozik azon, hogy diákjai elsajátítsák a demokráciában való békés együttéléshez szükséges értékeket.

Kijevi látogatását értékelve az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: nagy örömére szolgált, hogy sikerült hosszabb megbeszélést folytatnia Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszterrel, akivel áttekintették a kétoldalú magyar-ukrán oktatási kapcsolatok kérdései mellett a kárpátaljai magyarság anyanyelvű oktatásának a problémáit is. Hozzátette: a tárgyalás nagyon jó hangulatú volt, az ukrán oktatási miniszter felkészülten érkezett a megbeszélésre, adatokat ismertetett, ezzel is jelezve, hogy „képben van” a kérdéseket illetően.

Az oktatási államtitkár kiemelte: az évek óta megoldatlan kérdések sorra vételét követően ukrán partnerével megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a munkatervek, kétoldalú egyezmények kidolgozását, megtárgyalását, hogy minél hamarabb megszülethessenek az egyezmények. „Arra a felvetésre válaszolva, hogy máig megoldatlan a magyar nyelvű felvételi vizsga kérdése azokon a felsőoktatási szakokon, amelyeken alapvető fontosságú a magyar nyelv, Tabacsnik miniszter úr arról biztosított, hogy 2012-ben rendezik a problémát” – mondta Hoffmann Rózsa.

A megbeszélésen szó volt a beregszászi főiskola akkreditációjának kérdéséről, közös tankönyvírási program beindításáról, mindenekelőtt a történelem és földrajz terén, továbbá ukrán diákok magyarországi felsőoktatási intézményekben történő képzéséről.

Hoffmann Rózsa azt is elmondta, látogatást tett a Kijevi Nemzeti Nyelvi Egyetemen, amely a kijevi régióban elsőként indított magyar nyelvi képzést, ahol megtekintett egy olyan foglalkozást, amelyen ukrán és orosz ajkú diákok a magyar nyelvet gyakorolták. Nagyon előremutatónak nevezte a kezdeményezést, hiszen – mint hangsúlyozta – az idei első tanévben már 21 hallgató iratkozott be magyar szakra a nyugati és közép-ukrán régióból. Hangsúlyozta, hogy a jövő szempontjából ezt fontos lépésnek tartja, amelyből nem csak Magyarország, hanem a kárpátaljai magyarság is profitálhat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!