0:05
Főoldal | Rénhírek
Ukrajna szétesőben?

Fegyveres felkeléssel fenyegetőznek a ruszinok

Ha nem ismeri el Ukrajna a ruszin kisebbséget, akár a fegyveres felkelésre is módot ad a nemzetközi jog, állítja egy ruszin vezető.

nyest.hu | 2011. január 6.

A kárpátaljai ruszinok politikai mozgalmának vezetője, Dmitrij Szidorov tiszteletes (akinek egyháza a moszkvai patriarchátus alá tartozik), szokatlanul erős hangot ütött meg. Nyilatokozata szerint „miután sok éve hiába követelik jogaikat, a ruszin népnek joga van fegyverrel a kezében megvédeni saját szabadságát”. A tiszteletes „etnocídium”-mal, illetve genocídiumra emlékeztető diszkriminációval vádolja Kijevet. „Folytatódik a ruszin nép létének tagadása, a ruszin iskolák és a ruszin nyelv oktatásának betiltása.”

Dmitrij atya hozzátette: Ha Ukrajna, illetve az új hatalom elismeri a ruszinok jogait, a ruszinok hajlandóak megmaradni ukrán enklávénak, ukrán Kalinyingrádnak.

Dmitrij atya keveri a fogalmakat, mivel enklávénak olyan államot nevezünk, melynek területét egy másik ország veszi körül. Ilyen például Vatikán állam vagy a Dél-Afrikai Köztársaság területébe ékelődő Lesotho. Ez azonban azt jelentené, hogy a ruszin területek függetlenné válnak, önálló államot alkotnak, amihez Ukrajna aligha járulhatna könnyen hozzá.

A Kalinyingrádi terület viszont Oroszország exklávéja, ami azt jelenti, hogy olyan, az országhoz tartozó egység, mely közvetlenül nem érintkezik az állam központi területeivel. (Oroszország és a Kalinyingrádi terület közé Litvánia, illetve Lettország és Belorusszia ékelődik.)

„Ha Ukrajna nem képes elismerni az autonómiánkat, és csak azon siránkozik, hogy Kárpátalja Kijev támogatásából él, hát vesse le magáról ezt a terhet, és békésen elválunk, mint Csehország és Szlovákia.” – mondta a ruszin vezető, aki szerint a nemzetközi normáknak megfelel, hogy ellenkező esetben fegyverrel vívják ki függetlenségüket. Dmitrij atya szerint Kárpátalja lakosságának kb. 70%-a ruszin, azaz kb. 800 000 ember.

2008-ban a kárpátaljai ruszinok Oroszországhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy ismerjék el a Kárpátaljai Rusz függetlenségét. Ezek után Dmitrij Szidorov ellen eljárás indult Ukrajna területi integritásának megsértése miatt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. december 26. 23:15
5 szigetva

@Presz: A cikk nem azt állította, hogy Lettország határos volna a Kalinyingrádi területtel, hanem azt, hogy „Oroszország és a Kalinyingrádi terület közé Litvánia, illetve Lettország és Belorusszia ékelődik.” Ez pedig pontosan így van (eddig is így tudtam, de most direkt meg is néztem egy térképet :). A cikkek szerzőségéről a mirandairól szóló cikkben volt vita, nézz utána. Kicsit ismerkedj a hellyel, mielőtt rendet akarnál csinálni.

12 éve 2011. december 26. 22:36
4 Presz

Fegyveres felkelésre sose kerül sor, ez úgy baromság, ahogy van.

A tisztelt szerkesztő úr pedig az országokat keveri: Kalinyingrád a büdös életben NEM VOLT határos Lettországgal. Talán egy cikk közlése előtt tanulmányozhatná egy kicsit a térképet is! De sajnos nincs kihez címezzem eme kifogásomat, ugyanis a cikk anonim. Valaki nem merte vállalni az irományát ???

13 éve 2011. január 14. 12:51
3 doncsecz

www.erdon.ro/fegyveres-felkelesre-keszulnek-a-karpataljai-a-ruszinok

Sőt itt a legújabb hír: Szidor atya cáfolja ezt a kijelentést, szerinte a SZBU találta ki a besározására

13 éve 2011. január 6. 20:46
2 doncsecz

Ne becsüljük alá őket, meg hát az a kérdés a ruszkik támogatják-e őket? Az EU meg a magyar állam biztos nem. Oroszország az Ukrajnával való kitolás végett és Koszovó kapcsán az Unió bosszantására talán támogatná a ruszinok. Ettől függetlenül azonban 100%-ig a ruszinok pártján állok. Az Európai Unió amúgy bebizonyította, hogy az általa kínált lehetőségek csak szavakban léteznek, úgyhogy egy csomó ország és nép most magára van utalva, hogy megtalálja a helyét és a jövőjét. És sajnos ilyesmin függ sok népnek a jövője, lehet-e önálló, amit az Európai Unió elvet

13 éve 2011. január 6. 20:33
1 Szajci

Nem hiszem, hogy lépni is fognak a ruszinok. A háborút Európa nem fogja engedni ill. az ukrajnai oroszok miatt is kényes a dolog.