0:05
Főoldal | Rénhírek

A hiperaktivitás kezelése csökkenti a bűnözést

A Karolinska Intézet kutatói 25 ezer figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élő (ADHD-s) svéd ember követéses vizsgálatában megállapították, hogy kisebb a visszaeső bűnelkövetés esélye azoknál, akik gyógyszeres kezelést kapnak állapotukra.

MTI | 2012. november 23.

Az ADHD-val élő felnőttek gyakrabban követnek el bűntényt (a férfiak 37 százaléka, a nők 15 százaléka), mint az állapot nélkül élő felnőttek (a férfiak 9 százaléka, a nők 2 százaléka) – írták a New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban a svédországi tanulmány szerzői. A vizsgálatban úgy találták, hogy amikor a nyomon követett férfiak szedték ADHD-gyógyszerüket, akkor 32-41 százalékkal kisebb valószínűséggel követtek el bűntényt, mint akkor, amikor legalább hat hónapig elhagyták a gyógyszer szedését.

Seena Fazel, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány résztvevője elmondta, hogy a gyógyszerezés csökkentheti az érintettek impulzivitását, és lehetővé teszi, hogy jobban szervezzék meg életüket, megtartsák állásukat és fenntartsák kapcsolataikat.

A tanulmányt idéző BBC hírszolgálatának adatai szerint Nagy-Britanniában a gyerekek 3 százalékánál diagnosztizálnak figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart, akik mintegy felénél felnőttként is jelen van az állapot. A koncentráció zavarával, hiperaktivitással és impulzivitással járó állapotot olyan serkentő, stimuláló szerekkel kezelik, mint a Ritalin.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
6 éve 2013. szeptember 15. 21:03
4 Szojmu

Ez a betegség nem létezik, csupán a gyerekek természetes figyelési folyamatainak nehezebben idomítható fajtája.

Tegyenek még több nátrium-glutamátot a műkajákba, hogy még ritkábban lázadjunk.

SZÉP ÚJ VILÁG.

És akkor is bánjunk óvatosan a gyógyszeres hírekkel, ha gyári szerekről van szó.

6 éve 2013. január 17. 12:51
3 Annie

Egyetértek az előzőekkel, ezenkívül szerintem az se igaz, hogy a férfiak 9, a nők 2%-a bűnöző lenne (hacsak nem számítanak bele ilyen hülyeségeket is, hogy néha nem a zebrán megy át...)

6 éve 2013. január 16. 19:53
2 Krizsa

A bazmeg itt a helyes kifejezés.

Nálam hiperaktivabbat nehéz elképzelni, s ma 68 éves vagyok. Mivel apám négy éves koromban tanitott meg - de az én követelésemre - irni-olvasni, eszetlenül unatkoztam az első osztályban. IS. Satöbbi. A frász jön rám, néha még álmomban is, mi lett volna, ha engem is bekábitószereznek a cihijáterek 6 éves koromtól.

De a hiperaktiv akkor is unja az ált. iskolai oktatás egész menetét, ha nem tanitották meg korábban irni-olvasni. MIÉRT únja? Mert gyorsabb a felfogása és emiatt folyton elveszti az érdeklődését. A hiperaktivakat ma baromállatra nyugtatják... aztán némelyik lelövi a fél iskolát. De a legtöbb - TEHETSÉG - mert igenis a gyorsaság a tehetség egyik összetevője, meg lesz döglesztve benne.

7 éve 2012. november 23. 20:20
1 Sigmoid

Bazmeg. Mas se kellett csak ez.

Az ilyen kutatasokat mielott publikalnak, gondolkodni kene ot percet es az egeszet lehuzni az iratmegsemmisiton.