0:05
Főoldal | Rénhírek

Elektromos alsónemű felfekvés ellen

A hosszan fekvő betegeket védheti a felfekvéses sebektől az az elektromos alsónemű, amely a test alsó felének bőrét ingerli enyhe áramütésekkel, ezzel serkentve a vérkeringést.

MTI | 2012. október 22.

A felfekvés jórészt krónikus fekvőbetegek körében kialakuló állapot, amelynek oka, hogy a páciens hosszan fekszik mozdulatlanul egy bizonyos testhelyzetben, ezért a nyomáspontok nem jutnak megfelelő vérellátáshoz, így fekélyek alakulnak ki a bőrön. Az idősek különösen veszélyben vannak, mivel a kor előrehaladtával a vérkeringés hatásfoka amúgy is gyengébb. Kanadában évente félmillió beteg szenved felfekvésektől, kezelésük az ország egészségügyi kasszájának 700 milliárd forintnyi pénzébe kerül –  olvasható a BBC honlapján.

A ruhadarabbal kanadai kutatók kísérleteztek: két elektromos betétet helyeztek el benne, amelyek a páciensek ülepét fedték el. Egy hónapon át 37, gerincsérülés miatt mozgásképtelen beteget napi 12 órán keresztül stimuláltak minden 10 percben 10 másodpercen át. Tapasztalataik szerint – amelyeket a Neuroscience 2012 konferencián ismertettek – a kezelés ideje alatt egyik betegnél sem alakult ki felfekvés.

A Calgary Egyetem kutatói mindazonáltal hangsúlyozták, hogy jóval szélesebb körű tesztelésekre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire képes megelőzni a felfekvések miatti sebesedést.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!