0:05
Főoldal | Rénhírek

Születésnapon nagyobb a halálozás esélye

Nagyobb valószínűséggel halnak meg az emberek a születésnapjukon, mint az év bármely másik napján – figyelmeztetnek a kutatók.

MTI | 2012. június 16.

A szakemberek több mint kétmillió embert követtek figyelemmel egy negyven évet meghaladó tanulmány során. Az eredmények szerint a születésnapokon megnőtt a szívrohamok, az agyi érkatasztrófák, az elesések és az öngyilkosságok okozta halálozások száma. A kutatók példaként hozták fel William Shakespeare-t, aki születésnapján, 1616. április 23-án hunyt el, valamint Ingrid Bergman színésznőt, akit szintén a nagy napon ért a halál 1982 augusztusában.

Átlagosan nézve a hatvan éven felüli emberek esetében 14 százalékkal volt nagyobb a születésnapon való elhalálozás valószínűsége. A szívrohamok előfordulási aránya 18,6 százalékra növekedett meg a születésnapokon, elsősorban a férfiakat sújtva. Az agyi érkatasztrófák aránya pedig 21,5 százalékos volt, zömmel női áldozatokat követelve olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.


A születésnapok a vártnál jóval gyakrabban végződnek az ünnepelt halálával” – mondta Vladeta Ajdacic-Gross, a Zürichi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a kor előrehaladtával egyre nő a születésnapi halálozás kockázata. A kanadai adatok tanúsága szerint például az agyi érkatasztrófák jóval gyakoribbak voltak a születésnapokon, különösen a magas vérnyomástól szenvedő páciensek esetében.

Gyertya a gyertyának örül?
Gyertya a gyertyának örül?
(Forrás: Wikimedia Commons / Vikas Bhardwaj / CC BY-SA 2.0)

Az egyik legérdekesebb eredmény, hogy a születésnapokon több öngyilkosság történik, igaz, csak a férfiak körében mutatott rá Lewis Halsey, a londoni Roehampton Egyetem munkatársa. Talán a férfiak hajlamosabbak rá, hogy nyíltan vallomást tegyenek a boldogtalanságukról, amikor úgy vélik, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítanak rájuk. A részletes tanulmányt az Annals of Epidemiology című folyóiratban közölték.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. június 18. 09:14
1 Livcsi

akkor ma jobban kell vigyáznom magamra .)