0:05
Főoldal | Rénhírek

Egy kis statisztika a hétvégére

Miközben szinte minden kutató egyetért abban, hogy az ember okozza a globális felmelegedést, a diplomások töredéke jár munkába kerékpáron vagy gyalog.

nyest.hu | 2014. október 10.

Egy kis statisztikát osztott meg az I fucking love science. A számok magukért beszélnek!

Egy kis statisztika a hétvégére
Forrás: Facebook / I Fucking Love Science

Ahol nincs jelölve, hogy kikre vonatkoznak az adatok, ott feltehetően az Egyesült Államok lakosságáról van szó.

41% a valószínásége annak, hogy valaki rákot kapjon. Az amerikai Egészségügyi Hivatal pályázatain 13,7%-os eséllyel nyer ehgy rákkutatásra beadott pályázat.

A klímakutatók 97%-a szerint a globális felmelegedés minden valószínűség szerint az emberi tevékenységnek köszönhető. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 3%-a jár munkában kerékpárral vagy gyalog.

A Föld lakossága 7 milliárd, és eddig 748 bolygót fedeztünk fel a Naprendszeren kívül. Bolygónk népességének és a felfedezett exobolygók száma egyaránt rendkívüli sebességgel nő. (Az nem egészen világos, 2012 között hogyan eshetett vissza az ismert exobolygók száma – hacsak nem arról van szó, hogy a grafikon nem a felfedezett exobolygók számát, hanem az adott évben felfedezett exobolygók számát mutatja. Ebben az esetben a növekedés még gyorsabb.)

Jelenleg úgy becsülik, hogy a kőolajkészletek még 40 évre elegendőek. 21 éve jelent meg komoly tudományos folyóiratban az első olyan cikk, mely címében tartalmazta a sustainability ’fenntarthatóság’ szót.

A világegyetemet felépítő anyagoknak alig 5% százalékát ismerjük – a többi „sötét anyag” és energia. Az Egyesült Államok költségvetésének 2%-át fordítja tudományos kutatásokra.

Kudarcra van ítélve minden próbálkozás, hogy megismételjük a történelem során korábban elkövetett hibáinkat, ha nem tanulmányozzuk a történelmet. Kudarcra van ítélve minden próbálkozás, hogy történelemprofesszorként kaphassunk állást egy egyetemen.

Kétségtelen, hogy az adatok szembeállítása helyenként nem nélkülözi a demagógiát. Azt, hogy milyen eséllyel nyerünk meg egy ösztöndíjat, vagy egy állam a költségvetéséből mennyit fordít egy bizonyos célra, nem vizsgálhatjuk anélkül, hogy számtalan egyéb szempontot is megvizsgálnánk. Mindezek ellenére úgy gondoljuk, hogy ha ezekből az adatokból nem is érdemes messzemenő következtetéseket levonni, elgondolkodni rajuk mindenképpen az.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!