0:05
Főoldal | Rénhírek

A feje tetejére állítják a világot

Nyilvános „terpeszkedésre” várják szerdától a látogatókat a szegedi Fekete ház Örkény-kiállításán, amelyen az egyik kultikussá vált egyperces novella alapján állítják fejtetőre a világot.

MTI | 2013. június 13.

Örkény István sajátos gondolkodását tükrözi az installáció, amely szerint a világot néha meg kell fordítani. Ennek alapját az Arról, hogy mi a groteszk című legendás egyperces adja.

A kiállításon elhelyezett tükrös ajtó előtt a látogatók maguk is feje tetejére állíthatják a világot – mondta Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum sajtószóvivője az installáció szerdai bemutatóján az MTI-nek. A felirat szerint „Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm”. A kiállítás a múzeumok éjszakáján is nyitva lesz. A maratoni esten Örkény egyperceseit olvassák fel a látogatók és a múzeumi szakemberek. A betérők közül bárki bekapcsolódhat a felolvasásba.

A magyar irodalom rendkívüli egyéniségének, a hazai groteszk próza megteremtőjének életét mutatja be a Fekete ház közelmúltban nyílt Örkény-kiállítása. A 101 éve született írót személyes tárgyain és kultikus művein keresztül ismerhetik meg a látogatók: az Örkény-világ kartondobozokból felépített labirintusában barangolhatnak a látogatók Szegeden december közepéig.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!