0:05
Főoldal | Rénhírek
ideje szobát foglalni?

Kivel fogsz szakítani jövő nyáron?

Párkapcsolatban élsz, a Facebook mégis társkereső hirdetésekkel bombáz? Előfordulhat, hogy már tudja, amit te még nem akarsz észrevenni.

nyest.hu | 2013. november 4.

Eljött az az idő, amikor már teljesen mindegy, hogy milyen információkat adunk meg magunkról önként a Facebookon, aktivitásunk, posztjaink, barátaink száma, és még ezer más dolog árulkodik rólunk. Ha azok közé a konzervatívok közé tartozunk is, akik szerelmi életüket nem a közösségi oldalon élik, akkor sem bújhatunk el a nagy testvér figyelő szemei elől; adatainkból a szakemberek nemcsak azt tudják megállapítani, hogy kivel járunk (még akkor is, ha ezt nem tettük publikussá az oldalon), azt is, ha esetleg közeledik a szakítás. 

Itt az ideje szobát foglalni?
Itt az ideje szobát foglalni?
(Forrás: tripadvisor.com)

A Cornell Egyetem tudósai 1,3 millió Facebook-felhasználó profilja alapján felállítottak egy algoritmust, amivel meg lehet állapítani, hogy két ember szerelmi viszonyban van-e egymással. Mint kiderült, nem a közösen posztolt szelfik idegesítően nagy mennyisége vagy a közös ismerősök száma a legárulkodóbb tényező, hanem éppen az, hogy a közös ismerősök közül hányan nem kapcsolódnak egymáshoz. 

Ha két embernek olyan közös barátaik vannak, akik leginkább csak ezáltal a két ember által kapcsolódnak egymáshoz (tehát nem nagyon van más közös ismerősük), akkor nagyon valószínű, hogy ez a két ember egy pár. Az algoritmust használva a kutatók hatvan százalékos pontossággal voltak képesek megnevezni egy felhasználó házastársát, nem házas párok esetén kicsivel kisebb, egyharmados pontossággal. (Arra, hogy egy sima tipp bejöjjön, 2% esély lett volna.)

Jon Kleinberg, aki szintén a projekten dolgozott, rávilágított arra, hogy szerelmi partnerünk híd a különböző szociális világaink között. Ő jön el a családi összejövetelekre, a céges bulikra vagy az érettségi találkozókra, tehát a családunkkal, távolabbi rokonainkkal, kollégákkal és a barátokkal is megismerkedik. 

És mi van, ha ezt megfordítjuk?

Tegyük fel, hogy Laci nem ismerőse Niki szegedi unokatestvérének, sem a legjobb barátnőjének a kenutáborból, de még a külföldi cserediákjának sem. Hát ez bizony nem jelent jót, mert mindebből az derül ki, hogy Laci és Niki kapcsolata nem valami erős, és a kutatók szerint 50 százalékos a valószínűsége, hogy két hónapon belül szakítani fognak. 

Persze a fentiekben nem sok meglepő van azon kívül, hogy a Facebook most már rendelkezik azzal a félelmetes képességgel, hogy megadott adataink mögé lát, és annak ellenére van tisztában a magánéletünkkel, hogy mi azt hisszük, ügyesen sikerül megtartanunk magunknak. 

How Facebook knows if you're going to break up before you do

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. november 4. 12:41
1 A.G. Hunter

"50 százalékos a valószínűsége"