0:05
Főoldal | Rénhírek

A Facebooknak eggyel kevesebb barátja van

Majed Moughni csak négy százalékot kapott egy michingani republikánus előválasztáson. Szerinte erről a Facebook tehet, így be is perelte a közösségi portált.

nyest.hu | 2011. március 8.

A Facebooknak eggyel kevesebb barátja van – ezekkel a szavakkal kommentálta a Detroit News azt a hírt, hogy Majed Moughni, a michigani 15. kerület képviselőjelöltje azzal perli a Facebook közösségi portált, hogy miatta veszítette el a tavaly augusztusi republikánus előválasztást.

Moughni a Wayne Megyei Bíróságon benyújtott tízoldalas beadványában kifejti, kampányának célja az volt, hogy megkísérelje „letaszítani trónjáról a Dingell-dinasztiát”.

„Kidolgoztam egy tervet, amiben arra használtam volna a Facebookot, hogy többezer barátot gyűjtsek, akik terjesztették volna a hírt, hogy letaszíthassuk trónjáról a Kongresszus leghosszab ideje hivatalban lévő tagját”.

Ehhez képest június 10-én az oldal elérhetetlenné vált.

A csalódott jelölt azzal gyanúsítja a Facebookot és személy szerint a portál alapítóját, Mark Zuckerberget (pedig neki magyar kutyája van!), hogy nem volt joguk eltüntetni az oldalt. Szerinte a portál oldalmegszűntetési gyakorlata extrém, felháborító és erkölcsileg megkérdőjelezhető egy civilizált társadalomban.

Moughni érdekes módon nem a pénzre hajt: azt szeretné elérni, hogy a bíróság hozzon állásfoglalást az elsietett fióktörlések ellen.

„Egy fillért sem akarunk a Facebooktól” – jelentette ki. – „Csupán azt akarjuk elérni, hogy a Facebook biztosítsa azt a jogunkat, hogy kommunikálhassunk.”

A Facebook egyik szóvivője, Andrew Noyes szerint a politikus oldalát egy olyan rendszer tette elérhetetlenné, ami a gyanús vagy rendellenes viselkedést szúrja ki. A rendszer mindig figyelmezteti a felhasználót, ha az elér egy olyan küszöböt, ami kiválthatja bizonyos szolgáltatások blokkolását vagy a fiók elérhetetlenné tételét. A rendszer feladata a szpemmelők és a hamis identitások kiszűrése, akik a többi felhasználót bosszanthatnák. Moughni esetében arról lehetett szó, hogy sok olyan embernek küldtek üzenetet, akik nem a barátaik, illetve sokakat jelölhettek be barátként, akiket nyilván nem is ismertek.

Az első pillantásra humorosnak tűnő pernek azonban lehetnek kellemetlen következményei is a Facebook-birodalom számára: ha a bíróság valóban talál valamilyen kifogást az oldalak adminisztrálását szolgáló automatikus rendszerekkel, az sem kizárt, hogy súlyos fejlesztések indítására kényszerítheti a közösségi portált. Ez a probléma pedig nem csak egy-két csalódott politikust érint már – gondoljunk csak arra, hogy hasonlóan hirtelen tűnt el néhány hónapja az Egymillióan a sajtószabadságért elnevezésű Facebook-oldal, ami szintén hasonló, első pillantásra kevésbé átlátható mechanizmusok miatt tűnt el a térképről egy időre.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!