0:05
Főoldal | Rénhírek

5 új állatfaj, amelyet 2014-ben fedeztek föl

Arról gyakran hallunk, hogy fajok halnak ki, és a biodiverzitás csökken. De ezzel együtt a biológusok évente rengeteg új fajt fedeznek föl. 2014-ben ezeket találtuk a legizgalmasabbaknak.

nyest.hu | 2015. január 6.

2014-ben sok izgalmas új állatfajt fedeztek fel a kutatók. Sőt, egy új törzs is van az újonnan felfedezettek között. Ezek közül választott ki az IflScience tízet, és ezek közül választottunk mi ki ötöt. Furcsa, gombaalakú lények, amelyek valójában állatok, Harry Potter dementoros darazsa, álskorpiók – ismerkedjen meg velük!

1. Új folyamidelfinfaj

2014 januárjában jelent meg egy tanulmány a PLoS One tudományos lapban arról, hogy Brazíliában új folyamidelfinfajt fedeztek fel. Az állat a mintegy 2600 kilométer hosszú Araguaia folyóban él, és erről is kapta a nevét: Inia araguaiaensis. Korábban a kutatók azt gondolták, hogy a most megtalált faj egyedei is az amazonasi folyamidelfinek (Inia geoffrensis) közé tartoznak. Most azonban a mitokondriális DNS-ük elemzésével kiderült, hogy két külön fajról van szó. Az araguaiai folyamidelfinek, ahogy a többi folyamidelfinfaj egyedei is, súlyosan veszélyeztetett állatok (mintegy ezer egyedük él a brazíliai folyóban). A felfedezés különlegességét az is adja, hogy az I. világháború óta nem fedeztek föl új folyamidelfinfajt.

Inia araguaiaensis
Inia araguaiaensis
(Forrás: Nicole Dutra / IflScience)

2. Álskorpiók

A Grand Canyon északi szélén található barlangokban 2014-ben a kutatók két új álskorpiófajt is fölfedeztek. Az álskorpiók rendjébe tartozó állatok hasonlítanak a skorpiókra: a fejükön található csápok nagyon hasonlóak, de jóval kisebbek, mint a skorpiók, illetve a testük hátsó része nem keskenyedik el, nincs farokszerű nyúlványuk, és nincs méregtövisük sem. Az álskorpiók egyébként nem ritka állatok; körülbelül 3300 fajuk ismert. A biológusok viszont azt javasolták az új fölfedezések után, hogy zárják le a barlangot, ahol megtalálták az állatokat, hogy a turisták ne zavarhassák meg az ott kialakult ökoszisztémát.

Álskorpió
Álskorpió
(Forrás: J. Judson Wynne / IflScience)

3. New York-i béka

2014 októberében fedeztek föl egy új békafajt New Yorkban; ilyen 1882-ben történt utoljára. A felfedezés története olyan szempontból is érdekes, hogy az állatokra már 1937-ben rábukkant Carl Kauffeld biológus, aki úgy sejtette, önálló fajt talált meg. Bizonyítania azonban nem sikerült ezt, később pedig megfeledkeztek erről a felfedezésről. Az új fajt éppen ezért az ő tiszteletére Rana kauffeldinek nevezték el.

Rana kauffeldi
Rana kauffeldi
(Forrás: Brian Curry / IflScience)
4. Harry Potter darazsa

Az új darázsfajt 2014 tavaszán fedezték föl Thaiföldön. Az Ampulex dementor elnevezést pedig egy közönségszavazáson nyerte el, amelyet a berlini természettudományi múzeum írt ki. A közönség állítólag azért nevezte el az új fajt a Harry Potter-sorozatból ismert vérfagyasztó lényekről, mert a darázs éppen úgy csap le áldozata fejére, ahogyan a dementorok a meseregényben. A hasonlóság abban is föllelhető, hogy a nőstények az áldozatuk testébe rakják petéiket; amikor azok kikelnek, olyanok, mint a dementorok csókja után zombivá változott áldozatok.

Ampulex dementor
Ampulex dementor
(Forrás: Ohl et al. / IflScience)

5. Mélytengeri „gombák”

Ezek a furcsa lények, a Dendrogramma nevet kapták, és a mélytengerekben élnek; kívülről a gombákra hasonlítanak, de valójában állatok. Azt azonban nem könnyű megmondani, hogy pontosan hol helyezhetőek el az állatrendszertanban. Már 1986-ban megtalálták őket, de a pontos leírásukra csak 2014-ben, harminc évvel a fölfedezésük után került sor. A fejlődésrendszertanban nem illenek bele teljesen sem a csalánozók, sem pedig a bordásmedúzák közé, teljesen új törzset alkotnak. Így a felfedezésük teljesen átrajzolja az egész állatrendszertant.

Dendrogramma
Dendrogramma
(Forrás: Just et al. / IflScience)

Aki pedig a többi újonnan fölfedezett fajra is kíváncsi, kattintson az IflScience cikkére.

Forrás

Top 10 New Species of 2014

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. január 7. 22:51
1 MolnarErik

Én egyszer a WC-énkben találtam 1 álskorpiót, de az nem volt új faj.

Remélem :)