0:05
Főoldal | Rénhírek

2014 öt legnagyobb tudományos felfedezése

Megőrizhető a transzplantációig az adományozott szív. Az emberiség meghódított egy üstököst. Kosárlabdapálya méretű dinoszauruszt fedeztek fel. A bénák újra járnak. Többek között ezek történtek 2014-ben a tudományos világban.

nyest.hu | 2015. január 5.

Egy teljesen lebénult férfi képes újra járni, az őssejtek segítségével sokkal eredményesebb az agyvérzés utáni felépülés, az emberiség meghódított egy üstököst, és megtalálták az addigi legnagyobb ismert dinoszauruszfaj maradványait... Ezek ma már nem csodák; ezek számítottak a legnagyobb tudományos áttörésnek 2014-ben – legalábbis a The Week magazin listája szerint.

1. Remény azoknak, akik lebénultak

Egy egyedülálló műtéti beavatkozás segítségének köszönhetően egy 40 éves, mellkasától lefelé lebénult férfi újra képes járni egy járókeret segítségével. Darek Fidykát 2010-ben megtámadták, több késszúrás érte, aminek következtében deréktól lefelé teljesen lebénult. Szerencséjére azonban az orra sértetlen maradt... Ez kulcsfontosságúvá vált a gyógyulásához: a szaglóideget körülvevő gliasejtek ugyanis képesek új neuronokat létrehozni felnőtt korban is. Ez a képességük teszi lehetővé azt, hogy a gerincbe ültetve a sérült területen új, működőképes idegsejteket hozzanak létre.

A támadás után Fidykát intenzíven próbálták rehabilitálni – sikertelenül. Két év után került be a gliasejt-transzplantációs kísérletbe. A műtét után azonban úgy tűnt, hogy nincs változás Fidyka állapotában – dacára a heti öt alkalommal végzett naponta öt órás gyógytornának. A harmadik hónapban azonban azt vették észre, hogy a bal lábán a nagyujj izmosabbá vált. Fél évvel a műtét után már képes volt a lábát támasztó sínek és más segédeszközök segítségével lépéseket tenni. Mára pedig már önállóan képes járni egy járókeret segítségével. „Olyan érzés, mintha újjászülettem volna” – nyilatkozta a férfi.

2014 öt legnagyobb tudományos felfedezése
Forrás: The Times

2. Áttörés az őssejtkutatásban

2014 összességében az őssejt-technológia éve volt. Múlt év augusztusában agyvérzést szenvedett betegek agyába ültettek őssejteket, amely radikálisan javította a felépülésük eredményességét. A súlyos stroke sok maradandó sérüléssel, olykor halállal jár. Az őssejtekkel kezelt betegeknek azonban mindegyike fejlődést mutatott hat hónap után – még azok is, akiknek az agyvérzés igen súlyos mértékű volt.

A második hatalmas áttörés az őssejtkutatásban októberben következett. A Harvard Egyetem kutatói meggyógyítottak 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő egereket őssejtekből létrehozott inzulintermelő sejtek beültetésének a segítségével. Ha az eljárás alkalmazható lesz embereket is, az azt fogja jelenti, hogy az 1-es típusú cukorbetegség gyógyhatóvá válik majd egy egyszerű injekció beadásával.

Őssejt
Őssejt
(Forrás: Wikipédia)

3. Üstökösre szállt az ember

Évezredekig az emberiség csak borzongva csodálta az éjszakai égen feltűnő üstökösöket. 2014 volt az az év, amikor a földlakók meghódították az első üstököst. Az Európai Űrügynökség Rosetta szondája landolt idén augusztusban a 67P/Csurjumov–Geraszimenko nevű üstökös felszínén, és ott műszereket helyezett el.

Az üstökös jégből és kőből áll. A felszínére juttatott szonda most az onnan származó anyagokat (port, vizet, szerves molekulákat) elemzi. A felfedezéseknek nagy jelentőségük lehet annak megértésében, hogy hogyan alakulhatott ki a Földön az élet.

A 67P/Csurjumov–Geraszimenko
A 67P/Csurjumov–Geraszimenko
(Forrás: Wikimedia Commons / ESA/Rosetta/NAVCAM / CC BY-SA IGO 3 0)

4. Megtalálták a máig ismert legnagyobb dinoszauruszt

2014 szeptemberében patagóniai ásatások során paleontológusok a máig ismert legnagyobb dinoszaurusz fosszíliáira bukkantak. A Dreadnoughtus schrani növényevő volt, körülbelül 65 tonnát nyomhatott, ami körülbelül egy tucat afrikai elefánt tömegének felel meg, és egy kosárpályán nehezen fért volna el hosszában. Az állat nyaki gerince nagyjából egy méter széles volt, farka 9 méter hosszú lehetett, és erős izomzat tarthatta. „Ideje, hogy a növényevők megkapják végre az őket illető elismerést!” – jegyezte meg a felfedezés kapcsán Kenneth Lacovara paleontológus.

Az állat méretei...
Az állat méretei...
(Forrás: Wikipédia)

5. Életben tartható a donorszív

Egy új módszer segítségével megőrizhetőek az adományozott szervek, ezzel csökkenhet a szervekre való hosszas várakozás ideje. Sydney-i orvosok egy készülék segítségével újra tudtak indítani egy már nem dobogó szívet, amelyet egy oxigén- és tápanyagdús meleg vérrel teli edényben tartottak. Hasonló körülmények között a májat, tüdőt és vesét is meg tudtak őrizni a transzplantációig. Az orvosok reménye szerint ennek a technikának az alkalmazása révén akár 30 százalékkal több szívtranszplantáció végezhető majd.

2014 öt legnagyobb tudományos felfedezése
Forrás: Wikimedia Commons / Kenshinb / CC BY-SA 3.0

2014-ben nagy, mindent fölforgató, az életünket alapjaiban megváltoztató nyelvtudományi áttörés nem történt, de talán majd 2015-ben!

Forrás

The 5 biggest scientific breakthroughs of 2014

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. január 5. 18:51
1 El Vaquero

„Egy új módszer segítségével megőrizhetőek az adományozott szervek”

Eddig is megőrizhetők voltak. Formalinban vagy ha odaállítottak egy biztonsági őrt.