0:05
Főoldal | Rénhírek
Vizsgaszezon

10 dolog, amit ne mondjunk érettségiző gyerekünknek

Szeretné elérni, hogy gyermeke bevágja az ajtót és feldúltan távozzon? Esetleg egy vég nélküli ordítozásra vágyik? Mondjon néhány magvas gondolatot most szóbeliző gyerekének: a siker garantált.

nyest.hu | 2015. június 3.

A 2014/15-ös tanévben a szóbeli érettségi vizsgák június 4. és június 26. között zajlanak. Először az emelt szintű vizsgákra kerül sor, majd június 15-től rendezik a nagyobb tömegeket megmozgató középszintű szóbeli érettségiket. Akinek van érettségiző gyereke, már végigizgulta az írásbeliket, a szóbelikre való felkészülést, és hamarosan a nagy nap előtt áll a csemetéje: ki kell állni a bizottság elé. Mit mondjunk a nagy vizsga előtt álló gyerekünknek? Azt sokkal könnyebb megmondani, mit ne mondjunk. A BBC egy csokorra valót gyűjtött össze a kerülendő jó tanácsokból. Ezekből válogatunk, kissé a magyar viszonyokra alkalmazva a gondolatokat.

1. A szülőknek csak egy dolgot szabad mondani vizsga előtt álló gyereküknek.

Ez teljesen hibás gondolat. Teljesen mindegy, mit mondunk, csak olaj lesz a tűzre. Lehetőleg ne mondjunk semmit. Ha mondunk, viseljük következményeit.

2. Ne aggódj, nem esznek meg reggelire. Ez különben is csak egy papír. Akármi is történik, mi ettől még...

Ismét rossz megközelítés, teljesen függetlenül attól, hogy fejezzük be a mondatot. Ha megpróbáljuk kicsinek beállítani a feladatot, a gyerek úgy értelmezi, hogy valami nagyon nagy kihívással kell szembenéznie, mi csak óvni próbáljuk őt. Ha pedig azt mondjuk, hogy nagy feladat előtt áll, akkor az a baj, hisz elrettentjük.

Nem esznek meg reggelire – oszét tanárnők a 19. századból
Nem esznek meg reggelire – oszét tanárnők a 19. századból
(Forrás: Wikimedia Commonsz / PD)

3. Ne felejtsd el, a bátyádnak is milyen remekül sikerült.

A testvérek, unokatestvérek, másodunokatestvérek, harmadunokatestvérek és szomszédok eredményeit csak akkor emlegessük, ha egy vulkánkitörésre vágyunk. Az összehasonlítgatás garantáltan azonnali robbanáshoz vezet. Felejtsük el. Nekünk milyen érzés, amikor főnökünk úgy kezdi a mondatot, hogy Bezzeg a Kovács, az aztán...?

4. Hogy lehet tanulni ennyi képernyő között?

Ez nagyszerű belépő a generációk közötti szakadék elmélyítésére. Manapság a szülők még a kamaszok által használt eszközök nevét sem ismerik, nemhogy tisztában lennének azzal, mit is csinál csemetéjük a kütyük és képernyők tengerében. Legfeljebb a már-már ósdinak számító Facebookról hallottak az éppen divatos portálok közül.

Érettségi: a szörnyű megmérettetés
Érettségi: a szörnyű megmérettetés
(Forrás: Wikimedia Commons / Bibliothèque et Archives nationales du Québec / PD)

5. Ma már szerencsére könnyebbek a vizsgák.

Ezzel a megjegyzéssel, illetve a Bezzeg az én időmben... kezdetű mondatokkal körülbelül olyan hatást érhetünk el, mint a fenti 3. pontban tárgyalt kijelentésekkel. Ne essünk ebbe a hibába!

6. Szerencsére csak könnyű tárgyakat választottál.

Ne felejtsük el, minden viszonylagos. Mint ahogy a nyelvek között sincsenek egyértelműen könnyűek vagy nehezek, a tantárgyakat sem lehet ilyen egyszerűen minősíteni. Attól, hogy mi középiskolás korunkban élveztük a kémiát még lehet, hogy gyermekünket egy reakcióegyenlettel ki lehet kergetni a világból!

Vannak könnyebb és nehezebb tárgyak
Vannak könnyebb és nehezebb tárgyak
(Forrás: Wikimedia Commons / Dorieo / CC BY-SA 3.0)

7 . Biztosan a tudásod legjavát fogod nyújtani.

Bár vigasztalni akarunk ezzel, pont az ellenkező hatást érhetjük el vele. A vizsga előtt álló kamasz ezt a mondatot úgy fogja értelmezni, hogy a tudása legjava semmire sem elég.

8. Aludj sokat, igyál vizet és egyél csokit.

Próbálkozhatunk a szervezet szükségleteire való hivatkozással, de őszintén szólva, mit érünk velük? Nézzünk magunkba: egy nagy megmérettetés előtt teljesen nyugodtan este kilenckor elalszunk, és reggel hétkor mosolygósan, frissen ébredünk? Amikor egy-egy kellemetlennek ígérkező beszélgetés előtt állunk, jót tesz görcsbe rándult gyomrunknak, ha lehajtunk fél liter ásványvizet?

Vizsga előtt egyél csokit!
Vizsga előtt egyél csokit!
(Forrás: Wikimedia Commons / Johann Jaritz / GNU-FDL 1.2)

9. Kikérdezzelek?

Nehogy megpróbálkozzunk vele! Bár a szándék nemes, de semmi értelme. Főként a vizsga előtti napon. Már úgysem emlékszünk az egészre, tehát rosszul fogjuk feltenni a kérdéseket. Vagy ha jó is a kérdés, rosszul emlékszünk a válaszokra. Ne felejtsük, közben feltehetőleg néhányszor átírták a tankönyveket, és már más a helyes válasz!

10. Magadra vess, ha csak egy ponttal csúszol le a felvételiről.

Ez a lehető legrosszabb, amit mondhatunk. Főként, hogy pontosan tudjuk: a pontok számításánál például az ellentmondásos és hamarosan változó helyesírási szabályok is számítanak egy picit. Meg a javítókulcs értelmezése. Meg a vizsgáztató tanárok hangulata. És ráadásul ki tudja, mikor változnak meg hirtelen a ponthatárok.

A tablóképen könnyű mosolygni, no de a bizottság előtt...
A tablóképen könnyű mosolygni, no de a bizottság előtt...
(Forrás: Wikimedia Commons / Pan Peter12 / GNU-FDL 1.2)

Akkor mit mondjunk?

Gyermekünket mi ismerjük. Figyeljük meg, mikor van szüksége egy rövid beszélgetésre, egy ölelésre vagy arra, hogy kiragadjuk egy órára a tanulnivalók közül, és elvigyük mondjuk fagyizni vagy úszni. Ha valaki mégis valami velős mondással szeretné útjára indítani éppen érettségiző gyermekét, látogasson el a BBC oldalára, és olvassa el a diákok véleményét is a kérdésről.

Forrás

The worst things parents can say to teenagers taking exams

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!