0:05
Főoldal | Rénhírek

Emelt szint: Heltai-novella

Heltai Jenő egyik novellája és a nyelvújítás is szerepelt az emelt szintű magyar írásbeli érettségi feladatai között – értesült az MTI.

MTI | 2012. május 7.

Az MTI információi szerint az emelt szintű érettségi vizsgát választóknak Heltai Jenő Nagyapó című novelláját kellett értelmezniük, és választ adniuk arra, miként érvényesülnek benne a tragikus és a komikus elemek.

 A feladatok között szerepelt tudományos, természettudományos problémák és tudományos karakterek bemutatása irodalmi műveken keresztül.

Emellett az érettségizőknek olyan feladatuk is volt, hogy bevezetőszöveget írjanak egy olyan kiállításhoz, amelyet a Petőfi Irodalmi Kör szervez a nyelvújításról fiataloknak.

A hétfői vizsgákon középszinten 1208 helyszínen 87324 diák, emelt szinten 43 helyszínen 1540 tanuló ad számot tudásáról. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a középszintű írásbeli 240 percig tart, ezalatt a diákoknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatokra pedig 180 perc áll rendelkezésre. A diákok először a szövegértési feladatlapot töltik ki, és csak ennek a leadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását.

Az emelt szintű írásbeli – amely ugyancsak 240 percig tart – nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

Emelt szint: Heltai-novella
Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. Az írásbeli vizsgán közép- és emelt szinten is használhatnak a diákok helyesírási szótárt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. május 7. 18:31
1 doncsecz

A közszolgálatin ma láttam egy valamikor tanárt nyilatkozni, hogy ezek a mostani érettségik nagy túrók, de nem érettségik, ezért abszolút komolytalannak és hasztalannak tartja őket. Például matekból csak írásbeli van és nincs szóbeli. De ha most bekeményítenénk akkor azt hiszem nem menne át az érettségizők 50-60%-a.